Technology

InssTek MX-Fab1: 3D printer voor productie van multimetaal componenten

Nieuwe feeder kan tot zes materialen zeer nauwkeurig doseren

Het Koreaanse InssTek lanceert deze week op Formnext Connect de MX-Fab1. Deze nieuwe 3D metaalprinter is gebaseerd op een aantal innovaties die InnStek vorig jaar toonde. Het gaat om een compacte productiemachine, snel inzetbaar in maakbedrijven; de installatie vergt net geen 3 uur. Uniek is de mogelijkheid voor multimetaal 3D printen.


InssTek kondigt de nieuwe metaalprinter (Directed Energy Deposition) aan als een all-in one machine: bouwkamer, laser, koeling, en vacuümpomp zijn geïntegreerd in één machine. Ondanks de compacte buitenmaten (de machine is nog geen 1,5 meter breed en net geen 2 meter diep), heeft deze een bereik van 500 bij 600 bij 400 mm (X/Y/Z), een C-as die 360 graden draait en een A-as met een zwenkbereik van +/- 100 graden. Vergeleken met de MX 600 heeft de MX-Fab1 een kleinere bouwkamer, zodat het vullen met inert gas en het zuurstof niveau onder 10 ppm brengen veel minder tijd vergt.  

CVM feeder voor nauwkeurige dosering

Wat de MX-Fab1 interessant maakt is de nieuwe feeder waarmee tot zes metaallegeringen in één product geprint kunnen worden: multimetaal printen dus. Verleden jaar demonstreerde InnsTek op Formnext hoe het erin slaagt om de hoeveelheid metaalpoeder over langere tijd heel nauwkeurig te doseren. Dat is te danken aan de CVM technologie (Clogged Vibration Method), waarbij via trillingen tot zes verschillende legeringen gedoseerd worden. Dit is vorig jaar geintroduceerd voor de MX Lab.

Lees in 3D Print magazine nr 1 2020 een artikel over de CVM technologie

Productiemachine

De MX-Fab 1 is de productiemachine die afgelopen jaar ontwikkeld is. De nieuw ontwikkelde feeder is op de CVM technologie gebaseerd. De hoeveelheid kan variëren van 0,03 gram per minuut tot 20 gram per minuut (bij titanium). Met dit systeem kan met zowel metaalcombinaties maken in één werkstuk als ook graduele overgangen aanbrengen of heel nieuwe legeringen ontwikkelen, zogenaamde High-Entrpy Alloys bestaande uit relatief grote porties van vijf of meer elementen. Met deze laatste optie kan men dus eigen legeringen samenstellen en daarmee het werkstuk 3D printen.

De MX-Fab1 van InssTek is een heel compacte metaalprinter met bijzondere mogelijkheden doordat men tot zes legeringen kan mixen.

Realtime feedback

De Koreaanse machinebouwer levert bij deze multimateriaal 3D printer een zelf ontwikkeld 5-assig CAM-pakket. Hierin worden niet alleen de bewegingen van de vijf assen geprogrammeerd, maar eveneens de materiaaldepositie. Voordat men echt gaat printen kan het volledige proces gesimuleerd worden. De software voorziet ook in het analyseren van het proces aan de hand van de realtime feedback die het systeem geeft.

In de Benelux vertegenwoordigt Dormac CNC Solutions het Koreaanse InssTek

Back to top button