postprocessing

Oechsler automatiseert nabewerken 3D printonderdelen

Keuze valt op S1 van AM Solutions

De Duitse toeleverancier Oechsler heeft voor de S1 post-processing machine van AM Solutions gekozen. De toeleverancier van kunststof onderdelen automatiseert hiermee het ontpoederen en reinigen van de 3D geprinte onderdelen voor de automobielindustrie. Behalve om kostenefficiency gaat het om reproduceerbaarheid en traceerbaarheid die met deze stap verbeteren.


In amper vier jaar tijd is Oechsler Group uit Duitsland uitgegroeid tot een van de grotere 3D printbedrijven in de wereld. Wereldwijd heeft de groep meer dan 200 3D printers in gebruikt waarop meer dan 10 materialen worden verwerkt. Al meer dan 2 miljoen onderdelen zijn geprint.

Post processing doorslaggevend voor winstgevendheid 3D printen

Matthias Weisskopf: nabewerken van geprinte onderdelen is cruciale stap in de totale AM-workflow.

Nabewerken een van de uitdagingen

Vorig jaar heeft de toeleverancier een alliantie gesloten met HP en BASF, met als doel om additive manufacturing voor sectoren zoals de automobielindustrie, huishoudelijke en commerciële apparaten en sportartikelen te versnellen. “Een belangrijke uitdaging bij additieve productie is een geschikte nabewerking. Dit deel van de procesketen is een van de doorslaggevende factoren voor de winstgevendheid en de kwaliteit”, zegt Matthias Weißkopf, Senior Vice President Global Product & Technology Development bij Oechsler.

Reproduceerbaarheid een sleutelcriterium

Dat gold ook voor een order van een Duitse automobielfabrikant, een onderdeel met rasterstructuren. Om dit product geschikt te maken voor serieproductie met AM, moest Oechsler een oplossing vinden om het geautomatiseerd na te bewerken. Deze moest voldoen aan de eisen van de automobielindustrie, met name op het gebied van reproduceerbaarheid. Op aanraden van HP is de kunststof toeleverancier gaan praten met Rösler, dat onder de merknaam AM Solutions post-processing technologie aanbiedt voor zowel metalen als kunststoffen AM-producten. De keuze is uiteindelijk gevallen op de S1 van Rösler / AM Solutions. Het straalsysteem is speciaal ontwikkeld voor de nabewerking van kunststof AM-onderdelen. De geautomatiseerde verwerking van de componenten vindt plaats in een roterende draaikorf in batchmodus.

S1 AM Solutions
De S1 van AM Solutions.

Materiaalonafhankelijk

De doorslaggevende factoren bij deze waren enerzijds de onafhankelijkheid van de te verwerken materialen, bijvoorbeeld PA, PP en TPU, en anderzijds de flexibiliteit tijdens het stralen. Naast de geautomatiseerde verwerking kan het systeem gemakkelijk worden omgeschakeld naar manuele bediening. Bovendien waren het verschillende uitrustingsdetails die overtuigden, zoals de antistatische PU-coating van het systeem en de roterende korf, alsook de uitrusting met ATEX-conforme motoren en kleppen. Het straalsysteem scoorde ook punten voor zijn ergonomisch laden en lossen. De roterende korf blijft volledig binnen het systeem, zodat verontreiniging van de omgeving grotendeels wordt vermeden.

Ecosysteem

Andere factoren die de keuze onderbouwen waren de automatische bewaking en opslag van diverse procesparameters, alsook de geïntegreerde straalmiddelbereiding. “Deze standaardkenmerken leveren een belangrijke bijdrage aan het voldoen aan de eisen voor veiligheid, kostenefficiëntie en reproduceerbaarheid van processen in de automobielindustrie, maar ook in andere sectoren, en daarmee aan het stimuleren van de industrialisatie van additieve vervaardiging,” zegt Matthias Weißkopf. Hij merkte eerder al op dat de route naar digitaal produceren op industriële schaal een krachtig en goed gecoördineerd ecosysteem vereist.

Oechsler

Foto: dit soort rasterstructuren vergen bij seriematige inzet van 3D printen een geautomatiseerd en gecontroleerd nabewerkingsproces. (foto Oechsler)

Back to top button