Materials

Eccomi3D ontwikkelt hybride filament: unieke combinaties printen

Wat gebeurt er als je twee filamenten versmelt tot één?

Stel: je versmelt twee filamenten tot één nieuwe draad om mee te printen? De helft daarvan is materiaal A; de andere helft materiaal B. Precies dat idee heeft Robert Vissers van Eccomi3D uitgewerkt. Het resultaat: hybride filament.


De oriëntatie van het filament ten overzicht van het model dat je print, bepaalt de verdeling van de materialen. En dat levert speciale kleureffecten op. Of ABS-achtige producten die aanvoelen alsof ze bekleed zijn met een laagje kunstleer. “Ik zie het als een extra level bij filament printen: producten hoeven meer niet uit één materiaal te bestaan. Zelfs niet op een single nozzle printer”, zegt Robert Vissers, oprichter en eigenaar van Eccomi3D. Hij heeft inmiddels patent aangevraagd voor het concept om hybride filamenten te maken.

Twee filamenten worden longitudinaal versmolten tot één nieuw filament

Op de achtergrond een object van Nicole Ponkjee, op de voorgrond een 3D-print met 4 kleuren door met twee hybride filamenten in een print te werken, een eigen productie van Robert Vissers.

Kleurenprints voor single extruder printers

De filamenten zoals die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn wat Robert Vissers noemt monofilamenten. Ze bestaan uit één materiaal. Als je op een 3D printer met twee extruders twee qua kleur verschillende filamenten in één werkstuk print, dan volgen de kleuren of materiaaleigenschappen elkaar op in het werkstuk. Robert Vissers: “Met het hybride filament kun je met een single extruder printer 3D printen in kleur. Toegegeven; je kan niet bewust de kleur instellen, de kleur is afhankelijk van de oriëntatie van het product.”

Nieuwe combinaties met bijzondere eigenschappen

Eccomi3D produceert het hybridefilament door twee filamenten tot één geheel nieuw filament te versmelten. “De smelttemperatuur van de beide filamenten moet redelijk in elkaars buurt liggen”, merkt Robert op. Mechanische eigenschappen zijn lastig te beoordelen omdat het om twee materialen gaat. Hij heeft wel ontdekt dat je zo de tactiele eigenschappen van het product dat je print, kunt beïnvloeden. Een combinatie die hij al geprobeerd heeft, zijn ABS en TPU. Ga je met zo’n draad op een andere 3D printer opnieuw printen, ontstaat er een product met ABS-achtige eigenschappen dat rubberachtig, voor velen leerachtig aanvoelt. De afzonderlijke materialen blijven subtiel voelbaar in het object.

Spelen met kleur

Een andere toepassing is twee kleuren van eenzelfde soort materiaal te smelten in één draad. Vergelijkingen met rainbow filament wijst Robert direct van de hand: “Bij een hybride filament is het materiaal longitudinaal gescheiden; daarin verschilt het met rainbow filament.” Ook filament variaties met een fiberkern bieden niet dezelfde mogelijkheden als hybride filament. Het zijn andere type filamenten die nauwelijks raakvlakken hebben.

Op zoek naar toepassingen

Waar de toepassingen voor het hybridefilament liggen, kan Robert nog niet zeggen. Hij ziet zeker kansen, waarbij de esthetische eisen een rol spelen. Zo’n voorbeeld is een object bij SHE Art Gallery in Nuenen, Het is geprint met twee hybride filamenten, in totaal dus vier kleuren.  “Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee waar alle toepassingen zitten. Eigenlijk zijn er mogelijkheden te over.” Daarom komt hij ook nu al met het materiaal naar buiten, nog voordat het patent is verleend. Hij zoekt toepassingen voor dit hybridefilament. De restricties zijn wel dat het hybridefilament iets ovaal is en dat je de kleuren niet kunt sturen. “Het is net als met dubbelvla: als je naar links of naar rechts beweegt met het pak tijdens het schenken, krijg je andere kleuren.”

Hier vind je meer informatie over hybride filament

Back to top button