Technology

Sindoh S100 verkleint met Bluesint PA12 het poederafval SLS printen

Sindoh verrast de markt met de Sindoh S100 SLS printer. De Koreaanse 3D printerfabrikant integreert als eerste de Bluesint PA12 technologie van Materialise. Daarmee kan met gerecycled poeder worden geprint. Daarnaast bouwt Sindoh twee lasers in de machine waarvan de spotgrootte on-the-fly kan worden versteld.


Sindoh is van huis uit een contractmanufacturer voor 2D printers. Enkele jaren geleden is de fabrikant in de 3D printindustrie gestapt met een aantal modellen FFF printers. Als eerste integreerde het een koppeling vanuit SolidWorks naar de software van de FFF printers. Nu lanceert de Koreaanse fabrikant de Sindoh S100, Deze SLS printer kan 100% gereycled poeder verwerken, iets dat andere SLS printers niet kunnen omdat er altijd een minimale hoeveelheid nieuw poeder noodzakelijk.

Productiekosten verder verlaagd dankzij on-the-fly verstelbare spotgrootte

Laagdikte kan variëren

De Bluesint PA12 technologie is ontwikkeld door Materialise. Het gaat om softwareaanpassingen, zodat het afvalprobleem bij SLS-printen nagenoeg volledig kan worden geëlimineerd. De Koreanen hebben een licentie van het Belgische concern en integreren deze technologie in hun nieuwe SLS printer, de Sindoh S100. Deze beschikt over een maximaal bouwvolume van 510 bij 510 bij 500 mm en scant met een snelheid van 15m/s. Sindoh integreert twee lasers in de Sindoh 100 die elk het volledige bed bestrijken. Bijzonder aan de laser is dat de spotgrootte on-the-fly kan worden veranderd. De printerfrabrikant combineert dit met de mogelijkheid om de laagdikte te variëren. Hierdoor wint men productiviteit omdat onderdelen van het werkstuk waar minder fijne details gevraagd zijn sneller geprint kunnen worden. De semi-automatische kalibratiefunctie verhogen de inzetduur verder. De Koreanen geven de engineers toegang tot de nodige procesparameters. De temperatuur kan tot 200 graden oplopen, waardoor materialen zoals Evonik PA12, BASF Ultrasint PA11 en TPU en PP geprint kunnen worden.

De Sindoh S100 SLS printer maakt als eerste gebruik van Materialise Bluesinbt PA12 technologie.

Kiezen voor duurzaamheid

Het meest opvallend zal voor velen de integratie van de Bluesint PA12 technologie van Materialise in de Sindoh S100 zijn. Poeder dat normaal bij het afval beland, kan nu worden hergebruikt, zonder dat dit merkbare invloed heeft op de mechanische eigenschappen van het eindproduct. Materialise heeft eind vorig jaar bij de presentatie van de technologie hoe Bluesint PA12 bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische footprint van SLS printen. “Bluesint PA12 staat voor een grote stap richting het duurzaam maken van 3D printen”, zegt Fried Vancraen, CEO van Materialise. “De introductie van de Sindoh 100 helpt ons klanten in staat te stellen voor duurzaamheid te kiezen.”

Lagere productiekosten

Sindoh gebruikt ook de software van Materialise om de buildjob voor te bereiden. De machine wordt namelijk geleverd samen met Magics Print 25 en het besturingsplatform van Materialise. Dr. Woo, Suk-Hyung, bestuursvoorzitter van Sindoh, zegt: “Dit nieuwe product demonstreert de uitstekende synergie van Materialise Software en de 60 jaar ervaring van Sindoh op het gebied van hardwarefabricage.  Door de nieuwste technologieën van beide bedrijven te combineren, maken we een aanzienlijke verlaging van de productiekosten mogelijk, evenals uitstekende printprestaties.”

De Sindoh S100 is leverbaar vanaf dit kwartaal. In België kun je terecht bij Fab Lab Factory en in Nederland bij Desktop Machinery

Back to top button