Applications

Deutsche Bahn investeert verder in 3D printen met scholing, certificering en digitaal magazijn

Deutsche Bahn (DB) heeft dit jaar voor het eerst 3D printen onderdeel gemaakt van de beroepsopleiding voor onderhoudsmonteurs. De 200 medewerkers die in september met de opleiding zijn gestart, leren hoe ze 3D printen kunnen inzetten voor de productie van een reserve onderdelen.

 

Dit is bekend gemaakt tijdens een persevent van Deutsche Bahn samen met Trumpf in Ditzingen (D). Tijdens de bijeenkomst heeft Stefanie Brickwede, projectleider 3D printen bij de Duitse spoorwegen, aangekondigd dat men tot 2021 van duizenden onderdelen de 3D files beschikbaar wil hebben om de onderdelen op afroep te printen.

Trumpf 3D print voor Deutsche Bahn reserve onderdelen dat normaal levertijd heeft van 24 maanden

Stefanie Brickwede, die de 3D printactiviteiten bij Deutsche Bahn leidt, is op 11 februari een van de keynotesprekers tijdens de AM conferentie in de 3D Makerszone in Haarlem. Deze conferentie staat in het teken van de volwassenheid van Additive Manufacturing. Lezers van 3D Print magazine kunnen hier met korting aan deelenemen, gebruik de code 3Dprintmagazine99 bij de aanmelding.

DB is eind 2015 gestart met 3D printen. Sindsdien heeft dit wel een vlucht genomen binnen de onderhoudsdienst van de spoorwegen. De eerste grijze kapstophaak die in 2015 werd geprint heeft inmiddels gezelschap van heel wat meer complexe onderdelen die additief geproduceerd worden. Daaronder een 27 kilo zwaar kritisch deel voor de ICE-trein, de Duitse hogesnelheidstrein. De zogenaamde ‘Kastenkulisse’ zorgt ervoor dat de wagons veilig door krappe bochten rijden. Op de 3D metaalprinters van Trumpf print DB bijvoorbeeld een afdekplaat voor het bagagerek in de ICE.

Meer dan 10.000 onderdelen geprint

Sinds DB ruim vier jaar geleden startte met het 3D printen, zijn al meer dan 10.000 reserve onderdelen geprint. Ondertussen kan men meer dan 130 verschillende onderdelen voor de treinstellen en locomotieven laten printen. “Het betreft met name onderdelen die lange levertijden hebben of helemaal niet meer leverbaar waren”, zegt Stefanie Brickwede. Een goed voorbeeld is een turbinewiel met 90 schoepen, onderdeel van een stoomgenerator in een stoomlocomotief. Het onderdeel heeft normaal een levertijd van tot wel 24 maanden. Nu 3D print Trumpf dit onderdeel.

Het turbinewiel dat geprint is op een van de TruPrint metaalprinters bij Trumpf.

DB schoolvoorbeeld van 3D printen spare parts

Tegen 2021 wil DB duizenden verschillende onderdelen digitaal op afroep beschikbaar hebben, zodat ze geprint kunnen worden als dat nodig is. “Deutsche Bahn is een schoolvoorbeeld hoe met 3D printen kleine aantallen snel en economisch geproduceerd kunnen worden”, zegt Klaus Parey, Managing Director bij Trumpf Additive Manufacturing. “DB pakt de toenemende individualisering in de industrie op met innovatieve productieprocessen.” Bij Trumpf ziet men veel potentie in het 3D printen van reserve onderdelen, ook in andere branches.

TÜV SÜD certificeert AM toeleveranciers

Onderdeel van de AM strategie van DB is dat men momenteel leveranciers van 3D geprinte onderdelen laat certificeren. Daarvoor heeft het TÜV SÜD in de arm genomen. DB is hiermee het eerste transportbedrijf dat deze stap zet.

Onderdelen verbeteren

Het 3D printen van reserve onderdelen zorgt niet alleen voor korte levertijden en voorkomt kostbare voorraden. De technologie laat eveneens toe om onderdelen continu te verbeteren. Klaus Parey haalt als voorbeeld het turbinewiel aan. “Met 3D printen kunnen we onderdelen zowel uit metaal als kunststof maken, die met conventionele technieken niet maakbaar zijn.” Daarnaast worden kosten en materiaal bespaard. De onderdelen worden immers on-demand geprint. Trumpf en DB zeggen dat 3D printen absoluut bijdraagt aan meer duurzaamheid. Omdat er tot nog toe geen goede technische opleiding bestaat, heeft DB de kennis van 3D printen sinds dit jaar geïntegreerd in de beroepsopleiding die nieuwe medewerkers volgen. Zij werken in de 12 grootste onderhoudscentra van Deutsche Bahn. Ze gaan ook zelf onderdelen 3D printen.

Back to top button