Materials

PA12 en Polypropyleen voor Stratasys SAF printer

Doorbraak naar hoogvolume productie en nauwkeurige onderdelen

Stratasys lanceert twee nieuwe materialen voor de SAF H350 poederbedprinter: PA12 en Polypropyleen. Daarnaast introduceert het een open materiaallicentie voor de Origin One. Een van de eerste materiaalproducenten die voor deze DLP-printer ontwikkelen, is het Nederlandse Liqcreate.


Zo’n klein jaar na de introductie van de SAF H350 printer begint Stratasys het materiaalaanbod voor de poederbedprinter te vergroten. Professor Neil Hopkinson, Stratasys VP Additive Manufacturing Technology, ziet met de nieuwe materialen het aantal toepassingen voor deze poederbed 3D printer verbreden.

Ook Open Materiaallicentie voor Origin One

De Origin One is inmiddels volledig geïntegreerd in het GrabCAD softwareplatform voor het voorbereiden van een buildjob.

Nauwkeurige machine-onderdelen 3D printen

PA12 zorgt voor een hogere nauwkeurigheid dan het op basis van duurzame grondstoffen gemaakte PA11. Hiermee kan men machine-onderdelen 3D printen die vanwege de nauwkeurigheid tot nog toe vooral CNC-frees- en draaidelen zijn. “Onderdelen die een hoge nauwkeurigheid vergen omdat ze in een samenstelling toegepast worden”, legt Hopkinson uit. PA12 biedt voldoende stijfheid voor dit soort toepassingen. Het tweede materiaal is PP, Polypropyleen, een van de meest gebruikte kunststoffen. “Ook daarmee begeven we ons op braak liggend terrein met de SAF printer”, aldus Neil Hopkinson. Hij denkt dan met name aan kunststof onderdelen die een zekere ductiliteit moeten hebben. “Hoever kunnen we onderdelen buigen zonder dat ze breken?” Polypropyleen wordt wereldwijd breed ingezet voor tal van spuitgietdelen en is geaccepteerd in de productie van hoogvolume componenten. Stratasys wil die markt ook in met de SAF H350 printer.

Flexibiliteit met SAF printer

De ervaringen van de eerste machines die nu in het veld staan, tonen aan dat de technologie hiervoor geschikt is, aldus Hopkinson. Sommige klanten zitten al op volumes van duizenden onderdelen voor uiteenlopende toepassingen. Daarnaast ziet Stratasys dat klanten met de SAF 3D printer een hybridemodel in hun productie toepassen: ze combineren langlopende orders met spoedorders. Neil Hopkinson: “Een van onze klanten heeft in iets langer dan een maand tijd op twee SAF machines een order voor 250 onderdelen geproduceerd. Dit waren grote stukken; twee onderdelen vulden praktisch het volume van de bouwkamer. In totaal zijn er 60 buildjobs per machine geweest. De klant heeft telkens in zo’n buildjob een aantal kleinere onderdelen van andere orders meegeprint.” Dat toont in zijn ogen de flexibiliteit aan, omdat men dankzij de stabiliteit van de machine én de consistente kwaliteit over het hele bouwvolume, langlopende orders met kortere orders kan combineren.

origin one
Enkele producten geprint op de Origin One met de nieuwe materialen die men kan verwerken met een open licentie.

Materialen van derden voor de Origin One

Stratasys heeft deze week behalve de twee nieuwe materialen voor de SAF printer ook twee nieuwe modellen voor het printen van vezelversterkt nylon aangekondigd, de F190 CR en F370 CR. Verder komt er ook voor de Origin One een licentie om materialen van derden te kunnen printen. Materiaalproducenten zoals Covestro, Evonik, Arkema, Forward AM (BASF), Mechnano, Tethon 3D en polySpectra werken hier al aan. De Nederlandse harsfabrikant Liqcreate hoort eveneens in dit rijtje thuis en ontwikkelt momenteel materiaal voor de DLP-printer van Stratasys. Liqcreate Strong-X is een van de materialen die geschikt zijn voor de Oririn One met een Open Materiaallicentie. Stratasys CEO Yoav Zeif ziet hierin de stap die nodig is om 3D printen naar een industriële schaal te brengen. De materialen die momenteel door de verschillende producenten worden ontwikkeld, omvatten fotopolymeerharsen voor molding, gieten, hoge temperatuur, keramiek, elektrostatisch dissipatieve (ESD), en elastische toepassingen. Via GrabCAD hebben de gebruikers van een Origin One toegang tot alle noodzakelijke parametersettings als ze met een van deze materialen gaan 3D printen.

Zowel voor de Stratasys SAF printers als de Origin One kun je in de Benelux terecht bij Seido Systems

Back to top button