ManufacturersTechnology

Formlabs 3 en 3L: stabieler en schaalbaar printproces

Formlabs heeft gelijktijdig op de Hannover Messe en op AMUG-conferentie in Chicago twee nieuwe stereolithografie printers gepresenteerd. De Formlabs 3 en Formlabs 3L zijn zoals de fabrikant het zelf zegt low force stereolithografie (LFS) 3D printers. Door de geringe krachten op het werkstuk tijdens het peel proces, is het proces voldoende stabiel om op te schalen. Vandaar de Formlabs 3L, met een vijf keer zo groot bouwvolume.

Bezoekers aan de Hannover Messe hebben even geduld moeten hebben. Tot dinsdagmiddag 16.00 uur stonden de beide nieuwe 3D printers van Formlabs onder een zwarte doos. Dat heeft alles te maken met de gelijktijdige presentatie in Hannover en Chicago. De engineers van Formlabs hebben de SLA-printer volledig nieuw ontworpen. “Wij hebben inmiddels 50.000 3D printers in de markt staan en investeren nog steeds veel in R&D. We hebben echt gekeken hoe we de nieuwe 3D printer robuust kunnen maken”, zegt Dávid Lakatos, Chief Product Officer bij de Amerikaanse printerfabrikant.

Formlabs verviervoudigt printsnelheid met Draft materiaal voor snelle proto’s

David Lakatos
Dávid Lakatos, Chief Product Officer van Formlabs, bij de twee nieuwe desktop SLA 3D printers.

Lage krachten verbeteren de detaillering

Low Force Stereolithografie, zo bestempelt Formlabs de nieuwe variant op het SLA-proces. De harstank is flexibel. Hierdoor kan het peelproces direct starten en niet pas als de hele laag geprint is. Dit zorgt ervoor dat veel minder kracht op het werkstuk wordt uitgeoefend. De belichting gebeurt hiervoor lineair. “Daardoor kunnen we fijne details 3D printen met een hoge oppervlaktekwaliteit”, aldus Dávid Lakatos. Standaard wordt in de beste resolutie met een laagdikte van 25 micron geprint. “Maar we kunnen nog dunner.” Sensoren bewaken het printproces, voor een hogere stabiliteit en repeteerbare kwaliteit.

Opschalen dankzij de lagere krachten

Een tweede voordeel van de lagere krachten is dat het printbereik vergroot kan worden. Dat doet Formlabs met de 3L, die een vijf keer zo groot bouwvolume heeft en met twee Light Processing Units werkt. In deze 3D printer zitten twee cartridges met het hars. De machine wisselt automatisch zodat de buildjob niet onderbroken wordt. Dávid Lakatos verwacht dat het bij de de Formlabs 3L blijft wat betreft de grootte van het bouwvolume. “Met de Formlabs 3 printen  de 3D printservicebureaus 70 procent van alle onderdelen. Met de 3L erbij kunnen we tot 98 procent van de markt afdekken. Er is wel een markt voor nog grotere producten, maar dan worden het echt speciale machines.”

De 3L leent zich voor groot formaat producten van hoge kwaliteit.

Prijs Formlabs 3 blijft gelijk

Dat is niet de markt waar het Amerikaanse bedrijf, dat 7 jaar geleden voor het eerst op de markt kwam, naar zoekt. Formlabs wil namelijk de SLA-printtechniek – voor een hoge detaillering – voor een breed publiek betaalbaar houden. De Formlabs 3 houdt dezelfde prijs als zijn voorganger, namelijk €3200; de grotere 3L gaat net geen 10K kosten. Materialen van de oudere versie zijn bruikbaar op de nieuwe. Voorlopig blijft de Formlabs 2 leverbaar.

Een prototype geprint op de Formlabs 3L met het nieuwe Draft resin.

Draft materiaal voor snelle prototypes

Naast de Formlabs 3 en L komt er ook een nieuw materiaal, Draft. Hiermee print je in laagdiktes van 300 micron. Dat geeft gaat vier keer sneller dan met de standaard instellingen. Desondanks is de detaillering goed evenals de oppervlaktekwaliteit. Dávid Lakatos: “We merken dat sommige klanten een FDM printer kopen omdat ze snel een prototype in handen willen hebben. Aan het begin van het design proces kun je nu ook de Formlabs inzetten.”

Formlabs wordt in de Benelux onder andere geleverd door Trideus, Lay3rs, cards 3D Printing Solutions, en Layertec en Makerpoint

Back to top button