3D printmarkt

3D Systems breidt met overname Wematter doelgroep SLS printen uit

Uniek poederhandling systeem en lagere prijs

3D Systems doet met de overname van het Zweedse Wematter een interessante stap in de markt voor SLS 3D printen. De Gravity SLS printer van Wematter is een SLS printer die ontwikkeld is voor het printen van eindonderdelen, maar qua prijsniveau in het middensegment van de markt zit. 3D System had Wematter sinds afgelopen najaar al in het verkoopprogramma.


Jeffrey Graves, CEO van 3D Systems, zegt over deze overname te verwachten dat hiermee een nieuwe doelgroep de voordelen van additive manufacturing zal gaan benutten. “Wematter heeft een SLS-oplossing ontworpen die ongeëvenaard is in de industrie en die het mogelijk maakt de technologie te gebruiken in omgevingen waar dat voorheen onmogelijk werd geacht”.

Closed loop powderhandling

Hiermee doelt de topman van 3D Systems op onder andere ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en laboratoria die snel onderdelen voor eindgebruik willen produceren maar niet over een typische productieafdeling beschikken. Ook maakbedrijven waarvoor de SLS-technologie tot nog toe onbereikbaar was, kunnen er nu mee gaan werken. De Gravity 3D printer, met een bouwvolume van 300 bij 300 bij 300 mm, heeft voldoende aan een standaard stopcontact en een ethernetaansluiting. De machine beschikt over een closed loop poedersysteem: niet gebruikt poeder blijft in de printer voor de volgende build. Nieuw poeder toevoegen gebeurt zonder dat er poeder kan vrijkomen. Geprint wordt in een geconditioneerde bouwkamer die de temperatuur constant op het juiste niveau houdt. Wematter bouwt de Gravity 3D printer in drie uitvoeringen: Essential, Essential+ (deze hebben een kleiner bouwvolume) en Enterprice. Alle systemen worden geleverd als een complete set, inclusief een reinigingsstation dat met water reinigt.

Vorig najaar kondigde 3D Systems aan dat het wereldwijd distributeur zou worden voor de Wematter SLS printer. Volgens Jeffrey Graves is daarna duidelijk geworden dat het Zweedse team en de technologie goed passen binnen 3D Systems en waarde toevoegen. Dat gebeurt dus nu door de overname.

De overname zal in juli worden afgerond. In de Benelux zit de verkoop van de Wematter SLS printers sinds begin dit jaar bij 3D Supplier (Malcolm Riesewijk), dat eveneens de 3D printers van Photocentric en Raise 3D verkoopt.

Back to top button