ManufacturersTechnology

Japanse hybridemachine Enomoto 3D5X-a: 5-assige 3D filamentprinter en freesmachine

Creativiteit kent amper nog grenzen als het om 3D printen gaat. Dat blijkt uit het prototype van een hybridemachine van het Japanse Enomoto Kogyo. De machine kan zowel 5-assig 3D printen met filament als in dezelfde opspanning 5-assig frezen. Enomoto denkt dat de machine, Enomoto 3D5X-a in de loop van 2017 op de markt zal komen.

 

Machinebouwer zoekt klanten om samen toepassingen te ontwikkelen

Enomoto Kogyo, een Japanse machinebouwer in Tokio die veel voor derden produceert, ontwikkelt deze hybridemachine niet in zijn eentje. Voor de software tekent C&G Systems (ontwikkelaar van CADCAm software voor mould & dies industrie) en de Japanse Schizuoaka universiteit (Hamamatsu, tussen Tokio en Osaka) is eveneens een van de partners in het project. De Enomoto 3D5X0-a zoals deze in een video wordt toegelicht, lijkt al behoorlijk ver in de ontwikkeling te zijn. Dat blijkt ook wel uit de woorden van Kawamura Takehiro, R&D manager, die zegt dat men nu samen met klanten naar mogelijke toepassingen wil zoeken om de ontwikkeling daar verder op toe te spitsen.

 

Geen support nodig

Het voordeel van de 4e en 5e as tijdens het 3D printen (filament) is dat Enomoto geen supportmateriaal nodig heeft om overhangende delen te printen. Complexe componenten worden direct 3D geprint zonder dat supportmateriaal toegevoegd – en later verwijderd – moet worden. Ook kan het oppervlak direct verspanend nabewerkt worden voor een betere oppervlaktekwaliteit. Wie de machine goed bekijkt, ziet dat dit eigenlijk een multitaskingcentrum is met draai- en freescapaciteit. Er kunnen cilindrische componenten worden opgespannen, maar men kan ook van scratch af starten met het printen van het product op de bouwplaat die op de 4e en 5e as is bevestigd. De standaard X, Y en Z-as zitten in de spindel respectievelijk de 3D printkop die samen aan één unit zijn bevestigd.

 

Luchtvaart- en medische industrie

Takehiro zegt in de video dat de 3D printer in eerste instantie is ontwikkeld voor R&D doeleinden. Nu wil de machinebouwer een breder toepassingsgebied bestrijken. Sectoren die de meeste aandacht van de machinebouwer hebben zijn de luchtvaart- en de medische industrie.

 

Back to top button