Technology

Snelle NEXA3D printer op de Nederlandse markt

Seeda is gestart met de verkoop van de NEXA3D machines. De Amerikaanse fabrikant heeft de SLA-printtechniek zodanig aangepast dat het in de Z-richting tot 1 cm per minuut print.


NEXA3D richt zich met de 3D printtechnologie op industriële toepassingen en dan met name serieproductie. Het heeft een eigen technologie ontwikkeld: Lubricant Sublayer Photo-curing (LSPc), een variant op stereolithografie (SLA). De onderneming wordt tegenwoordig geleid door Avi Reichental, oud-topman van 3D Systems. Het heeft de NXE400, die Seeda nu gaat verkopen in de Benelux, voor het eerst getoond op CES 2019.

SLA, maar dan net even anders

De crux van de NEXA3D technologie is het zelfsmerend membraan. Dat elimineert de krachten op het fragiele werkstuk die normaal bij SLA optreden als de volgende laag geprint moet worden. Om de impact van deze krachten te minimaliseren, schroeven de meeste printerfabrikanten de snelheid terug. NEXA3D lost dit op met het membraan, waardoor het in staat is 1 cm in Z-richter per minuut te printen. Daarnaast zorgt dit flexibele membraan ervoor dat sneller op elk punt van het printplatform voldoende hars aanwezig is voor de volgende laag. Het andere punt waarop de technologie verschilt van DLP printers, is de belichting. Dat gebeurt met een unieke structuur van LED’s, gebaseerd op LCD technologie, in combinatie met een geleidesysteem dat voor een evenwichtige spreiding van het licht over het hele platform zorgt. Op elk punt van het platform is de pixel even groot.

De productie van de NEXA3D machines.

Groter volume

Dankzij deze wijzigingen kan NEXA3D veel sneller 3D printen. Bovendien is het bouwvolume 2,5 keer hoger dan gemiddeld in dit segment. Het printvolume is 27,5 maal 16 maal 40 cm. De fabrikant richt zich op meerdere markten, waaronder de automobielindustrie waar het een alternatief wil bieden voor spuitgieten van onderdelen voor voorseries. Ook in prototyping biedt volgens de fabrikant de snelle technologie een voordeel.

FOTO: enkele onderdelen 3D geprint op de NEXA3D zoals deze onlangs te zien waren op 3DExperience World.

Back to top button