ManufacturersTechnology

Zweedse Wematter schaalt productie Gravity SLS-printer op

Investering in eigen productiecapaciteit; negen materialen beschikbaar

Het Zweedse Wematter heeft de afgelopen maanden een reeks product- en materiaalinnovaties rond de Gravity SLS 3D printer aangekondigd. Daar komt nu bovenop de investering van € 5 miljoen in een eigen fabriek voor de productie van de SLS-printer en het uitpakstation. De komende tijd wil Wematter stapsgewijs de productie opschalen om de Gravity wereldwijd verder te kunnen uitrollen.


Een van de verbeteringen in het 2022 model is de robuustheid. Zo wordt de hele machine nu van roestvrijstaal gebouwd en heeft de fabrikant de elektronica geredesigned. Hierdoor is men minder gevoelig voor het huidige tekort aan chips en in samenhang met andere componenten, verbruikt het nieuwe model een kwart minder energie. Het bouwvolume is met 300 bij 300 bij 300 mm relatief groot.

Minder processtappen

De meeste aandacht is uitgegaan naar het verkorten van de processtappen nodig tussen twee buildjobs. Een van de contolestappen voor een nieuwe buildjob werd helemaal geëlimineerd. Door een QR code te scannen kan men eenvoudig voor elke buildjob de eigenschappen van het gekozen materiaal inlezen. Een verbeterde koeling van de lasers en optische componenten maakt de printer geschikter voor een bredere range omgevingstemperaturen. En het nieuwe projectiesysteem van de laser draagt bij aan een lager energieverbruik.

Beter reinigingsproces

Ook is er een nieuw reinigingsstation ontwikkeld voor het verwijderen van poeder van de prints, het Density system. Hiervoor gebruikt men een waterstraal met een druk van 50 tot 100 bar gebruikt. Er is ook een persluchtaansluiting op het station. Door met waterstraal te reinigen, voorkomt Wematter stofvorming, typisch voor SLS-printers. Behalve dat de unit een krachtigere motor heeft, kunnen zowel de druk als de straalbreedte worden aangepast. De nieuwe, verstelbare nozzle creëert een brede straal om poeder uit een groter gebied te verwijderen en een geconcentreerde straal om poeder uit holtes en smalle doorgangen te verwijderen. De nieuwe jets profiteren ook van een verhoogde druk en debiet, waardoor het verwijderen van poeder sneller gaat. Wematter streeft ernaar om een complete buiuldjob op de Gravity SLS printer binnen een uur te kunnen reinigen. De gebruikers kunnen verder eenvoudig een gesloten kringloopsysteem voor het water creëren.

Negen materialen

Op dit moment kan men met de Gravity SLS printer negen verschillende materialen printen. Een hiervan is Aurora PA 6 AM. Het smeltpunt ligt op 215 graden C. Eenmaal afgekoeld, heeft Aurora PA 6 AM onder meer verhoogde stijfheid en mechanische sterkte. De basis van Aurora Pa 6 AM, polyamide 6, is gewild in de lucht- en ruimtevaart en de automobielindustrie. Componenten in deze sectoren, zoals tandwielen en andere motoronderdelen, kunnen aan zware belastingen worden blootgesteld. “Door de nieuwe materialen te ontwikkelen, kunnen we het inzetgebied van de Gravity SLS printer verbreden”, zegt Robert Kniola, oprichter en CEO. Een ander nieuw materiaal is Aurora ESD, voor het printen van onder andere elektronicabehuizingen. Dit ESD-materiaal is gebaseerd op Aurora PA11.

Productie uitbreiden

Met deze innovaties is Wematter klaar voor de verdere uitrol. Sinds dit jaar bouwt de Zweedse fabrikant wereldwijd aan een eigen dealernetwerk. Voor de Nederlandse markt heeft Wematter een contract gesloten met Malcolm Riesewijk van LayaLay. De Wematter Gravity wordt aangeboden als machine-as-a-service: klanten huren de machine inclusief onderhoud en updates. Om de groei op te vangen, wordt nu de productiecapaciteit in een eigen fabriek vergroot. Robert Kniola, die deze investering als een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf bestempelt, zegt hierover: “De vraag neemt geleidelijk toe als gevolg van onze verkoop- en marketinginspanningen. De volgende stap is het opschalen van onze productiecapaciteit, wat we hebben gedaan door te investeren in ons team en onze eigen faciliteiten, die meer dan verdubbelen in omvang.”

De reseller van Wematter in Nederland is LayaLay

Back to top button