InvestmentsTechnology

Oud-CEO EOS stapt in metaalprinter startup Incus

AM Ventures rondt serie A funding in Oostenrijkse startup af

De Oostenrijkse startup Incus, dat lithografie gebaseerd metaalprinten ontwikkelt, heeft een serie A funding met succes afgerond. AM Ventures, dat al eerder investeerde, doet opnieuw mee. Adrian Keppler, de vroegere CEO van EOS, investeert eveneens in de startup en krijgt een adviserende rol.


De Oostenrijkse startup bestaat pas sinds twee jaar. Dankzij seed capital van AM Ventures, het beleggingsvehikel oorspronkelijk gestart door EOS-oprichter Hans Langer, heeft Incus de Hammer Lab35 metaalprinter in productie kunnen nemen en nieuwe partners kunnen acquireren in zowel Europa als Azië. De nieuwe investeringsronde geeft Incus de financiële middelen om de ontwikkeling van hun Lithography-based Metal Manufacturing (LMM) technologie te versnellen en het huidige systeem te industrialiseren. Ook wil men een nieuw concept ontwikkelen, met een groter bouwvolume en eenvoudigere post-processing stappen. Samen met automatisering moet dit tot lagere kosten per onderdeel leiden.

LMM technologie gebruikt MIM-materialen voor micro-componenten

Hammer Lab 35

Vergelijkbaar proces als Lithoz

De basis van de LMM-technologie is in 2006 ontwikkeld aan de TU Wien. Het is de technologie waarmee Lithoz het 3D printen met technisch keramiek geïndustrialiseerd heeft. Incus heeft enkele jaren geleden samen met Lithoz, de universiteit van Wenen en de universiteit van Pforzheim de technologie doorontwikkeld voor metaalpoeders. In de bouwkamer wordt een pasta, bestaande uit metaalpoeder dat homogeen gedispergeerd is in een lichtgevoelig hars, belicht door een projector. Dit zorgt voor selectieve polymerisatie, waarna de delen in een tweede stap gesinterd worden. Voor het LMM-proces gebruikt Incus MIM materialen (Metal Injection Molding)

Post processing kosten moeten omlaag

“De steun van onze investeerders onderstreept het potentieel van onze technologie en stelt ons in staat onze operationele en R&D-capaciteit uit te breiden,” zegt Gerald Mitteramskogler, CEO en oprichter van Incus. Het doel waar het team aan werkt, is het vereenvoudigen van de stappen na het printen. De groene delen moeten eerst worden gereinigd voor de laatste processtap. Bij kleine, complexe onderdelen kan dit reinigen meer dan 50% van de totale kosten in beslag nemen, omdat het veel handwerk vergt. Incus wil dit deels met automatisering oplossen, om zo de totale kosten per component naar beneden te brengen. “Post-processing is een van de grootste pijnpunten bij additieve productie. Wij geloven dat we met Incus en de LMM-technologie een productieoplossing in ons portfolio hebben die de industrie dichter bij een praktische oplossing voor massaproductie kan brengen,” voegt Johann Oberhofer, Managing Partner bij AM Ventures, toe.

De 16 huidige medewerkers van Incus, met in het midden oprichter en CEO Gerald Mitteramskogler. (Foto’s Incus)

Vroegere EOS CEO komt aan boord

Onderdeel van de investering door AM Ventures is de rol die Adrian Keppler krijgt. Hij heeft een lange staat van dienst bij EOS, waar hij tot voor enkele jaren CEO was. Hij is een van de investeerders en gaat Incus helpen om de omslag te maken naar aanbieder van een AM-oplossing. Adrian Keppler ziet de LMM-technologie als een concurrent voor MIM, poedermetallurgische processen en verloren-was-gieten. Samen met klanten en de engineers van Incus, gaat hij applicaties doorontwikkelen van traditionele productietechnieken naar de additieve technologie.

3D printen op de maan?

Incus participeert momenteel onder andere in een project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In het project test ESA 3D printen voor toekomstige maanexpedities. Het doel van het project is te onderzoeken of afvalmetalen aan het maanoppervlak geschikt zijn om mee te printen. Onderdelen die nodig zijn aan boord van een permanente nederzetting op de maan zouden dan geprint kunnen worden van op de maan aanwezige materialen. De onderdelen hoeven dan niet meer telkens vanaf de aarde naar de maan worden getransporteerd.

Back to top button