Technology

Lithoz presenteert grotere Cerafab 8500 voor serieproductie

Het Oostenrijkse Lithoz heft een nieuwe 3D printer voor keramiek ontwikkeld. De printer onderscheidt zich onder andere door het groot bereik: er kunnen keramische onderdelen tot 115 mm bij 64 mm bij 150 mm worden geprint. De Cerafab 8500 wordt gepresenteerd tijdens Ceramitec 2015 in München.

 

Groter platform voor meer volume of grotere aantallen prints

“Dit model eigent zich voor serieproductie van hoogwaardige keramische componenten”, zegt Johannes Homa, CTO bij Lithoz, waarin sinds enige tijd de oprichter en eigenaar van EOS, Hans Langer, een groot belang heeft. Bij inzet in prototypebouw levert de machine tijdwinst op met het grotere bouwplatform doordat meer componenten in één batch geprint kunnen worden.

 

Energiezuinig

De Cerafab 8500 werkt met een op LED-licht gebaseerde lichtmachine, zodat er geen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn zoals bij 3D printers die met lasertechnologie werken. Bijkomend voordeel van de LED-technologie is dat het energieverbruik lag is. Volgens een mededeling van Lithoz is dat vergelijkbaar met het stroomverbruik van een PC. De 3D printer print de keramische componenten met een resolutie van 60 µm. Johannes Homa denkt met de Cerafab 8500 tegemoet te komen aan de vraag in de markt naar 3D printtechnologie voor grotere keramische componenten.

 

VIDEO: de video hierboven toont het principe van het Lithoz 3D prinproces.

 

ceramitec

 

Poederfabrikanten op Ceramitec

Ceramitec (20 – 23 oktober in München) is de grootste vakbeurs voor technisch keramiek. Er nemen meer dan 600 exposanten deel aan de beurs, waarvan 58% van buiten Duitsland komt. Onderdeel van de beurs is dit jaar de deelbeurs Powder Metallurgy Industry. Hier ligt het accent op metallurgische poeders voor additive manufacturing, een markt die door meerdere spelers is ontdekt. Op de eerste beursdag, 20 oktober, is er een themadag rond poeder metallurgie, waarop niet alleen aandacht wordt bested aan metaalpoeders maar ook aan keramische poeders voor 3D printen. Meer informative over het evenement kun je hier vinden.

 

Back to top button