3D printmarkt

HP: Machine-as-a-Service interessant voor service bureaus

HP gaat de Multi Jet Fusion 5200 3D printer aanbieden als een service. Tegen een vast bedrag per buildjob kunnen klanten al over de technologie beschikken. “Wij nemen het risico van de printjob over. De klant betaalt alleen de goede producten die van de 3D printer afkomen”, aldus Philipp Jung, Chief Strategy Officer bij HP. 


HP merkt dat klanten andere businessmodellen vragen.
Philipp Jung gelooft dat dit model vooral interessant is voor 3D print servicebureaus, die op deze manier makkelijk kunnen opschalen zodra de markt voor hen begint te groeien. “Ze hoeven niet meer vooraf te investeren. Wij plaatsen de machine bij de klant, die betaalt per bucket.” De printerfabrikant heeft zoveel vertrouwen in het eigen systeem dat het de risico’s van een slechte buildjob, veroorzaakt door de 3D printer, aan durft.

Philip Jung (links) en Tim Weber: focus op verticale marktsegmenten betekent niet dat HP de algemene maakindustrie links laat liggen.

HP rekent Multi Jet Fusion 5200 printer af per geslaagde buildjob

Focus op vier verticals

Dit nieuwe financieringsmodel voor de MJF 5200 serie is niet de enige verandering bij HP. De 3D printerfabrikant heeft eveneens de go to market strategie aangepast. De aandacht gaat nu vooral uit naar het ontwikkelen van oplossingen voor specifieke verticale marktsegmenten. De automobielindustrie is hier een voorbeeld van; de schoenenindustrie een ander. De dentale en medische industrie maken het plaatje van de vier focusgebieden compleet. “Maar de mainstream industrie is nog steeds interessant voor ons”, aldus Philipp Jung. De grootste klant van HP 3D print momenteel zo’n 50.000 onderdelen per dag. De focus op de verticale marktsegmenten vergemakkelijkt het om de juiste applicaties te vinden en te ontwikkelen.

HP biedt de Multi Jet Fusion 5200 3D printer nu ook aan als een service: gebruikers betalen per volle bouwkamer.

Samenwerking met Siemens

Daarnaast zoekt HP samenwerking met partners uit het AM-ecosysteem, om de technologie sneller te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is Siemens, waarmee HP sinds enkele maanden intensief samenwerkt. Gezamenlijk is een inlaatstuk voor de luchtkoeling in de HP printers in Siemens NX geoptimaliseerd, eerst voor 3D printen waardoor een aantal componenten kon worden vervangen door één stuk dat geprint wordt. In de tweede stap hebben de engineers het stuk geoptimaliseerd voor de luchtcirculatie. “Het resultaat is dat we een 20% betere performance krijgen.” HP gebruikt deze hogere capaciteit om de snelheid van de 3D printers verder op te voeren dankzij de betere koeling,

Metaalprinten voor automotive in 2020

Bovenin twee prototypes van metalen manifolds 3D geprint met de HP binderjetting technologie. Daaronder een prothese van het Nederlandse Hulotech die HP op Formnext presenteerde.

HP zal in de loop van 2020 met meer toepassingen voor 3D metaalprinten in de automobielindustrie naar buiten komen. “Het kost nu eenmaal een paar jaar om een product en proces te kwalificeren, voordat je een onderdeel in een auto krijgt”, zegt Tim Weber, global head 3D Metals bij HP. Volgens hem loopt HP momenteel iets voor op de roadmap voor de uitrol van 3D metaalprinten, waarvoor het samenwerkt met VW, GKN en Parmatec in de VS. Deze partijen zijn al het hele jaar bezig om de metaalprint technologie van HP te testen. Het 3D printen van 10.000 mini modellen van de VW ID.3, een recente order, is volgens hem een goede testcase geweest om te ontdekken wat serieproductie betekent.

Back to top button