3D printmarkt

Komt de Europese markt voor maakplatformen in beweging?

3D Hubs breidt uit naar de Franse markt. Voor eind 2020 wil het netwerk op z’n minst 1 miljoen maakdelen voor Franse bedrijven leveren. Tegelijkertijd neemt het Amerikaanse Xometry het Duitse Shift over en krijgt zo direct toegang tot twaalf Europese landen. Komt de markt voor maakplatformen in beweging?


Daar lijkt het wel op. De komst van Xometry zat er al enkele maanden aan te komen, nadat Robert Bosch Venture Capital een poos geleden een belang heeft genomen in het Amerikaanse online platform voor de maakindustrie. Een deel van dat geld wordt gebruikt om de stap naar het Europese continent te maken. “Globale expansie is voor ons een cruciale stap”, zegt CEO Randy Altschuler. “Veel van onze klanten, zoals BMW en Bosch, zijn wereldwijd actief. We kunnen hen beter bedienen met een wereldwijd netwerk.”

Meer dan 4000 maakbedrijven aangesloten

Daarom neemt het Shift over, dat verder gaat als Xometry Europe. Klanten van het platform hebben via Shift toegang tot honderden CNC machines en ook 3D printers. Shift is, aldus Xometry, het grootste online platform voor maakdelen in Europa. Wereldwijd hebben zich meer dan 4000 maakbedrijven aangesloten bij het Amerikaanse bedrijf.

Nieuwe investeerder voor 3D Hubs

3D Hubs, het van oorsprong Nederlandse platform, zit echter niet stil. De aankondiging van de start op de Franse markt komen samen met het bericht dat Tony Fadell met zijn investeringsfonds Future Shap in het Amsterdamse platform is ingestapt. Fadell is een van degenen die mee aan de wieg heeft gestaan van de iPod en iPhone. “3D Hubs zou een essentiële inkoopbron zijn geweest. In plaats van weken wachten op modellen en prototypes, met 3D Hubs online prototyping en maakplatform, kunnen engineers hun ideeën in enkele dagen omzetten in objecten”, schrijft hij in een blogpost van 3D Hubs.

Back to top button