Applicationsdesign

Sunrose zonnewijzer geeft dankzij 3D printen geheime boodschap prijs

De Nederlandse ontwerper Bram van den Haspel combineert in zijn nieuw product Sunrose digitale technologie met het oude ambacht van gieten. Hij heeft een sieraad ontwikkeld in de vorm van een zonnewijzer. De zonnestralen die er op schijnen, maken elk jaar op een bepaalde dag, tijdstip en locatie een geheime boodschap zichtbaar. 3D printen in combinatie met geavanceerde designsoftware zijn de essentiële tools om Sunrose te kunnen produceren.


Bram van den Haspel heeft vorig jaar voor een huwelijk in Italië een voorloper van Sunrose gemaakt. “Ik zocht naar een manier om het moment vast te leggen en dacht aan de omwenteling van de aarde rond de zon. En als je in Italië aan de zon denkt, dan denk je automatisch ook gelijk aan de schaduw.” Het principe pakte goed uit. Toen is de ontwerper uit Dordrecht een produceerbare versie gaan ontwikkelen.

Combinatie digital manufacturing, customization en gieten

Verloren was gieten
De crux van de geheime boodschap zit in de detaillering van Sunrose. In het model zitten ‘onleesbare’ vlakjes. Als de zon precies in de juiste stand staat, vormt de schaduw van al deze vlakken de geheime boodschap. De rest van het jaar blijft deze verborgen. De vorm met al die vlakken kan alleen 3D geprint worden omdat het aantal mogelijke combinaties ontelbaar groot is. Dat deel van het proces heeft Bram van den Haspel overigens uitbesteed. “Met een was-achtig materiaal wordt het 3D model geprint. Daarvan maken we een gipsmal en gieten daarin het sieraad.” Dat kan in brons, zilver of 14K goud.

Unieke designsoftware voor customization
De software die het 3D model voor de 3D printer genereert, is complex. “Daar zijn we wel een jaar mee bezig geweest”, aldus de ontwerper. Deze software modelleert namelijk niet alleen het model met de geheime boodschap die de klant op de Sunrose website configureert. Bram van den Heuvel: “Er wordt ook precies berekend hoe de vlakken moeten staan zodat de boodschap op de dag, het tijdstip en de locatie die de klant ingeeft, zichtbaar wordt, rekening houdend met het aantal letters, de vorm et cetera.” Dit vergt bij Sunrose veel meer dan een tekstinvoerveld bij een standaard editor, omdat elke letter een andere breedte heeft. Een M neemt bijvoorbeeld meer plaats in dan een I en heeft dus invloed op de vlakken die nodig zijn voor de projectie.

Deze detailopname geeft de complexiteit weer. De software genereert automatisch het 3D model voor de printer.

Stand van de zon wordt meeberekend
Onderdeel van de berekeningen die de software uitvoert, is eveneens de stand van de zon voor elke locatie op elke dag van het jaar. Tijdens het configureren geeft de software online automatisch aan welke tijdstippen tussen zonsopgang en zonsondergang op de gekozen dag en locatie mogelijk zijn. Het kan gebeuren dat de stand van de zon een projectie van de boodschap op een bepaald tijdstip onmogelijk maakt. Voor deze berekeningen gebruikt Bram de techniek die zeemannen eeuwen geleden al gebruikten. “Er zitten astronomische berekeningen achter die de zeemannen gebruiken als ze met hun sextant de stand van de zon schoten.”

Unieke sieraden
Het resultaat is dat elke Sunrose zonnewijzer (tussen 20 en 40 mm doorsnede) een uniek exemplaar is, het resultaat van digital manufacturing gecombineerd met het vakmanschap van gieten. Hoelang de boodschap zichtbaar blijft, hangt af van de stand van de zon. Bram van den Haspel heeft onlangs de website gelanceerd waarop consumenten hun Sunrose kunnen configureren en bestellen. Ondertussen zoekt hij al naar andere toepassingen voor dit concept, maar grote zonnewijzers zijn nog wel een uitdaging.

Back to top button