softwareTechnology

3ID test nieuwe Siemens NX AM voor HP 3D printer

Siemens is een van de partijen die op Formnext meer inzicht geven in de nieuwe geïntegreerde AM software. Een van de vernieuwingen is de directe koppeling tussen de AM module van Siemens NX en de HP 3D printers. Onlangs is 3iD in Zedelgem als eerste in de Benelux een praktijktest met de nieuwe software gestart.

 

Nesten gebeurt met nieuwe AM software veel efficiënter

Samen met Adopt ID, de Belgische partner van Siemens voor de PLM producten, voelt Dave Vanhove van 3iD momenteel de nieuwe software uitvoerig aan de tand in de praktijk van het 3D printservicebureau. 3iD werkt sinds afgelopen voorjaar met de Multi Jet Fusion 3D printtechnologie van HP. Dave Vanhove is over de printkwaliteit tevreden. De reproduceerbaarheid tussen verschillende printjobs is goed. En qua snelheid overtreft de HP printtechnologie duidelijk de SLS technologie. Het maximale volume van 380 bij 380 bij 284 mm wordt in 12 uur geprint, zo zegt hij in een artikel in de november editie van 3D Print magazine.

 

Betere nesting dan met HP software

De kritische kanttekening die hij tijdens het interview maakte, betrof de nesting software van HP. Met de standaard printjob voorbereidingssoftware  haalt hij tot nog toe geen hogere packing density dan 8 tot 10%. Dat komt doordat de HP software om elk product in de bouwkamer een virtuele box tekent,. Hierbinnen worden geen andere producten toegelaten. “Dat probleem heb ik met Siemens NX AM niet meer”, zegt Dave Vanhove . De betere nesting komt mede doordat op de achtergrond van de Siemens software Magics van Materialise draait. Door de betere nesting, kunnen meer printjobs gecombineerd worden in één productierun. Hierdoor neemt de materiaalefficiency eveneens toe.

 

Minder handelingen

Daarnaast scheelt elke printjobvoorbereiding een aantal handelingen, omdat direct vanuit Siemenx NX AM een file naar de 3D printer van HP gestuurd kan worden. Danny Vanhove: “In plaats van elke file opslaan en in een ander pakket inlezen en daarna opslaan en slicen, stuur ik de files nu vanuit NX rechtstreeks naar de 3D printer. Dat scheelt meerdere handelingen per product.”

3ID is het eerste 3D printservicebedrijf in België waar Adopt-ID de nieuwe software van Siemens heeft geleverd om uitgebreid te testen.

Lees hier het interview met Danny Vanhove waarin hij de eerste ervaringen met de Multi Jet Fusion printtechnologie van HP deelt.

 

Back to top button