Materials

DSM bundelt 3D printactiviteiten in DSM Additive Manufacturing

DSM bundelt alle AM-activiteiten in het nieuwe bedrijfsonderdeel DSM Additive Manufacturing. Hierbinnen biedt het concern verschillende materialen voor uiteenlopende 3D printtechnologieën aan. DSM heeft onlangs ook een development kit van HP gekocht voor de ontwikkeling van nieuwe polymeren voor de multijet fusion printtechnologie.

 

Hooggespannen verwachtingen rond filament

DSM meldt de oprichting van een apart AM bedrijf bij de start van Formnext, waar het Nederlandse bedrijf materialen toont waarmee toepassingen voor onder de motorkap van auto’s 3D worden geprint. Door de bundeling van activiteiten in één bedrijfsonderdeel, worden diepgaande kennis van marktsegment specifieke toepassingen en expertise in alle polymeer-gebaseerde AM-verwerkingstechnologieën gecombineerd. DSM biedt zowel Fused Filament Fabrication (FFF oftewel FDM) als ervaring uit jarenlang onderzoek naar Selective Laser Sintering (SLS), Multi Jet Fusion (MJF), Ink Jet- en Binder Jet-processen.

Onder de merknaam Somos is DSM al vele jaren actief in de 3D printindustrie. Het portfolio wordt nu versneld uitgebouwd. 

 

Vier marktsegmenten

Met de 3D printactiviteiten richt DSM Additive Manufacturing zich op vier marktsegmenten: gezondheidszorg, transport, kleding, en tools & elektronica. “Somos heeft ons een diepgaand inzicht gegeven in de belangrijkste marktsegmenten en behoeften van eindklanten in het AM-segment”, zegt Hugo da Silva, VP van Additive Manufacturing bij DSM. “We blijven belangrijke innovaties in SLA- en DLP-materialen introduceren, maar dit is slechts een deel van het totale AM-plaatje en we willen het complete terrein bestrijken.” Op dit moment zijn de verwachtingen rondom filament hooggespannen. DSM heeft een groeiend portfolio op dit terrein, waaronder Novamid polyamide en Arnitel, een thermoplastisch elastomeer. “We zijn echter van plan om nog een heel eind verder te gaan, door onze innovatie-inspanningen, technologische partnerships en samenwerking binnen de industrie”, kondigt Hugo da Silva aan. Ook gaat men materialen ontwikkelen voor andere 3D printtechnieken. “We willen ook nieuwe en opkomende technologieën in AM verkennen wanneer deze uit de onderzoeksfase komen, zodat we het meest uitgebreide portfolio van oplossingen binnen de sector hebben.”

 

Opbouw ecosysteem

DSM kiest voor samenwerking met partners uit de AM keten. De opbouw van een ecosysteem is voor het concern belangrijk. “Het bieden van het juiste materiaal en het juiste platform voor specifieke toepassingen is essentieel om de acceptatie van 3D-printen in de productiesector te versnellen. Samenwerking binnen de industrie zorgt ervoor dat meer toepassingen kunnen profiteren van de grote voordelen van AM, tegen een betaalbare prijs”, aldus da Silva. Binnen het ecosysteem van Additive Manufacturing is DSM al diverse samenwerkingen aangegaan, zoals de recente “One DSM” raamovereenkomst voor een technologiepartnership met Toyota Motorsport GmbH (TMG), een 100% dochteronderneming van de Toyota Motor Corporation. De overeenkomst heeft betrekking op alle DSM-onderdelen die actief zijn in het leveren van materialen en technologie aan de automobielsector – Somos, Engineering Plastics en ook Dyneema polyethyleenvezel met ultrahoog moleculair gewicht.

 

AM ontwikkelt zich snel tot mainstream technologie

De vice president van DSM Additive Manufacturing ziet 3D printen zich snel ontwikkelen tot ene mainstreamtechnologie. Dat gebeurt mede door massa-individualisering en kleinschalige productie, mogelijk dankzij AM. DSM heeft ook de HP Multi Jet Fusion Materials Development Kit aangeschaft om de ontwikkeling van 3D-poeder voor HP’s Jet Fusion 3D-printoplossing een steun in de rug te geven. DSM is van plan om met HP samen te werken bij de ontwikkeling van materialen en innovatieve oplossingen op de markt te brengen.

 

3D printen voor onder de motorkap

DSM toont op Formnext concrete toepassingen van de AM materialen. Somos Taurus is bijvoorbeeld het eerste SLA materiaal geschikt voor toepassingen die een hoge thermische weerstand, mechanische sterkte en stootbestendigheid eisen. Een dergelijke combinatie was tot nog toe volgens DSM alleen mogelijk met FDM en SLS. Novamid ID 1030-KS is het eerste materiaal voor FDM/FFF met een UL 94 V-0 classificatie, wat het mogelijk maakt om UL-gecertificeerde FFD/FDM-onderdelen in kleine series te produceren voor industriële toepassingen. Doelonderdelen zijn onder meer zekeringdozen, laagspanningsschakelaars, elektronische behuizingen, voorschakelapparatuur, omkastingen en connectoren. Arnitel ID 2060-HT kan eveneens in de automobielindustrie worden toegepast vanwege de hittebestendigheid (continue gebruikstemperatuur is 150°C) en de bestendigheid tegen chemicaliën zoals EGR-condensaat. Arnitel ID 2060-HT is eenvoudig te verwerken en kan gemakkelijk worden gelast. Dit nieuwe filament kan de ontwikkelingstijd van dergelijke motoronderdelen aanzienlijk verkorten.

 

Back to top button