Technology

Vaccineren met 3D geprinte micronaalden in pleister 10 keer effectiever

Amerikaanse onderzoekers 3D printen micronaalden met aangepaste CLIP-printer

Mooie toepassing van 3D printen: onderzoekers van Stanford University en University of Carolina at Chapel Hill hebben met de aangepaste CLIP-printtechnologie van Carbon een pleister met daarin mocronaalden 3D geprint. Deze vaccinatiepleister blijkt zeer effectief zijn, blijkt uit testen met dieren. De immuunrespons is 10 keer groter is dan bij een vaccinatie via een naald in de arm.


Dit effect is toe te schrijven aan het feit dat de micronaalden van de vaccinatiepleister direct de huid in gaan, die vol zit met immuun cellen waarvoor het vaccin bedoeld is. Daarnaast kan men vaccinaties op deze manier makkelijker toedienen. De naalden kunnen aangepast worden voor vaccins tegen groep, mazelen, hepatitis en ook covid19.

Amerikaanse onderzoekers bereiken doorbraak in ontwikkeling vaccinatiepleister

Foto: het ontwerp van de micronaalden (afbeelding: Joseph M. DeSimone e.a.)

Vormvrijheid maximaal benutten

De onderzoekers van beide universiteiten 3D printen de pleisters met daarin de micronaalden met een prototype van een CLIP-printer, ontwikkeld door professor Joseph M.  DeSimone. Hij is mede-oprichter van Carbon. Door de micronaalden direct te 3D printen, kunnen de onderzoekers de vormvrijheid optimaal benutten. Naast het gebruiksgemak van deze pleisters als vaccinatiemethode, blijkt het lichaam hier veel beter op te reageren.

Hogere effectiviteit kan tot lagere dosis leiden

De resultaten van de studie met dieren tonen aan dat de vaccinpleister een significante T-cel en antigeenspecifieke antilichaamrespons genereerde die 50 keer groter was dan bij een onderhuidse injectie. Die verhoogde immuunrespons zou kunnen leiden tot dosisbesparing, waarbij een micronaald vaccinpleister een kleinere dosis gebruikt om een vergelijkbare immuunrespons op te wekken als een vaccin dat met een naald en injectiespuit wordt toegediend.

Vaccineren op een pijn- en angstvrije manier met lagere dosis

Doorbraak na jarenlang onderzoek

Er wordt al tientallen  jaren onderzoek gedaan naar dit type pleisters met micronaalden. Het probleem is de productie. Bij dergelijke vaccinatiepleisters is namelijk aangewezen op matrijzen voor de productie van de micronaalden. Dat beperkt de geometrische vrijheid. “Met de ontwikkeling van deze technologie hopen we de basis te leggen voor een nog snellere wereldwijde ontwikkeling van vaccins, in lagere doses, op een pijn- en angstvrije manier,” zegt hoofdauteur van de studie en ondernemer in 3D-printtechnologie Joseph M. DeSimone, hoogleraar translationele geneeskunde en chemische engineering aan de Stanford University en professor emeritus aan UNC-Chapel Hill.

Het team van microbiologen en scheikundig ingenieurs gaat door om de mrna-vaccins tegen covid19 in de toekomst ook op deze manier te kunnen toedienen. Een van de voordelen is dat patiënten zich met de vaccinatiepleister zelf kunnen vaccineren.

Back to top button