Applications

Continental 3D print ESD-conforme productietooling

Vooral de hoogwaardige materialen zijn voor automobieltoeloeverancier Continental de reden geweest om voor de Stratasys Fortus 450mc printer te kiezen. Behalve met Ultem 9085, 3D print Continental veel assemblage gereedschappen voor gevoelige elektronicacomponenten met ABS ESD7 filament. “De Stratasys Fortus 3D printer is de enige 3D printer waarop we ESD-conforme productietooling kunnen printen”, zegt Stefan Kamman van Continental Services.


De Duitse toeleverancier aan de automobielindustrie en bandenproducent heeft een intern competentiecenter voor AM, het Additive Design and Manufacturing Competence Center (ADaM). Hier worden zowel voor intern gebruik als voor externe klanten zowel prototypes, mechanische onderdelen als serie-onderdelen geprint, onder andere op de Stratasys Fortus 450mc 3D printer. Stefan Kammann, hoofd Samples and Mechanical Solutions, wijst met name op de mogelijkheid om speciale materialen te printen om te kunnen voldoen aan de productie-eisen die aan de te printen onderdelen worden gesteld.

Keuze voor Stratasys Fortus 450mc vooral ingegeven door hoogwaardige materialen

Elektrostatisch gevoelige componenten

Zo is onder andere ESD (Electrostatic Discharge) conformiteit een punt als het om tooling voor in de assemblage gaat. Gereedschappen die in aanraking komen met elektronicacomponenten, mogen niet statisch geladen zijn omdat hierdoor een beschadiging aan het onderdeel kan ontstaan. Daarom 3D print Continental de opspangereedschappen voor deze toepassingen met ABS-ESD& van Stratasys, Dit filament voldoet aan alle eisen die gelden rond de handling van gevoelige elektronicacomponenten, bijvoorbeeld displays voor in auto’s. “We printen bijvoorbeeld lijmopspanningen voor de assemblage van deze displays met Stratasys ANS-ESD7”,  zegt Kamman.

Stilstand in de productie voorkomen

Naast de ESD-eigenschappen van het materiaal, benut Continental ook de snelheid van de Fortus 450mc printer. Dat komt, legt Stefan Kamman uit, met name van pas als er in de assemblagelijn vervangingsgereedschappen nodig zijn. “Met de Fortus 450mc kunnen we snel vervangingsgereedschappen printen met hoogwaardige thermoplasten, die hetzelfde presteren als conventioneel gemaakte tooling.” Als het moet, wordt de nieuwe tooling ‘s nachts geprint en is dan direct de volgende ochtend beschikbaar aan de productielijn. Daarmee voorkomt men kostbare stilstand van de assemblagelijn of van machines omdat men moet wachten op nieuwe tooling. “In tegendeel, we kunnen een continue productie garanderen en heel weinig tot geen machinestilstand.”

Omarmen additive manufacturing in deze tijd strategische noodzaak

Yann Rageul, Stratasys
Continental ADaM
Stefan Kamman met het gereedschap, geprint met het ESD-materiaal.

Strategische noodzaak

Bij Stratasys merkt men dat het huidige economisch klimaat uitdagend blijft voor de industrie, maar dat juist additive manufacturing hiervan profiteert. “Met steeds meer speciale materialen die beschikbaar komen, kunnen we voldoen aan de alsmaar hogere eisen van traditionele productietoepassingen. Tegelijkertijd kunnen we de voordelen van customization aan het proces toevoegen”, zegt Yann Rageul, Head of Manufacturing Business voor EMEA en Azië bij Stratasys. Hij ziet bedrijven zoals Continental additive manufacturing omarmen om problemen in de productie op te lossen en de kwaliteit van de service aan klanten overeind te houden. “Voor onze klanten en de meeste ondernemingen is dat momenteel een strategische noodzaak.”

In de Benelux vertegenwoordigt Seido-Systems Stratasys

Back to top button