printersReview

CEL Robox review: veelbelovend met schoonheidsfoutjes

De CEL Robox Desktop 3D printer wordt geleverd zonder schroevendraaier of moersleutel. Dat onderstreept het concept dat de ontwikkelaar voor ogen heeft gehad: een 3D printer die uit de doos printklaar is. Ook veiligheid heeft voorop gestaan bij de ontwikkeling. Zonder ervaring moet je hiermee veilig een 3D print kunnen maken.

 

De Robox 3D printer voelt stevig aan. Het is een stabiel gebouwde machine met een metalen frame, die er ook nog eens goed uitziet. Er wordt geprint in een gesloten kast, wat goed is omdat veel fouten bij 3D printen ontstaan door tocht. De Automaker software die mee wordt geleverd oogt modern. Een klein nadeel is dat deze op een wat oudere PC last heeft van afwijkende schermresoluties. Op een moderne PC levert dat geen problemen op. Daarna kost het even tijd om alle softwareknoppen te vinden.

 

Automatische piloot of zelf instellen

De software biedt de mogelijkheid om op automatische piloot te printen. Dan heb je de keuze tussen grof, middel en fijn als modus. In deze modi kun je zelf nog zaken aanpassen zoals de densiteit. De 3D printer kan tot maximaal 99% densiteit printen. In de fijn modus wordt standaard met 40% densiteit geprint. De ervaring leert dat voor mechanische onderdelen 10% meestal voldoende is. Goed dus dat je dit bij de cel Robox zelf kunt instellen, want dat scheelt filament. Er is ook nog een 4e modus beschikbaar: custom. Hierin zijn alle parameters manueel instelbaar. De software bevat verder nog features zoals het automatisch positioneren van de stukken op het printbed, waarbij de kleuren aangeven of het stuk goed niet fout is gepositioneerd. Ook is er een maintenance functie waarmee je onderhoudstaken uitvoert, bijvoorbeeld als je van kleur wisselt.

 

Uniek: dubbele nozzle in de printkop.
Uniek: dubbele nozzle in de printkop.

 

Dubbele nozzle

Wat bijzonder is aan de Robox is de printkop. Hierin zijn twee nozzles geïntegreerd die je vanuit de software aanstuurt. De ene nozzle heeft een diameter van 0,3 mm, de ander van 0,8 mm. Je kunt hiermee de buitenkant van het product – langzamer – in een mooie kwaliteit printen met de 0,3 mm nozzle, de binnenkant vul je aanzienlijk sneller met de grovere nozzle. CEL heeft dit unieke principe gepatenteerd. Verder beschikt de printer over een verwarmd bed. Dat komt de printkwaliteit ten goede. En je kunt het werkstuk makkelijk van het bed verwijderen. Eén keer hebben we de 3D printer ’s nachts laten printen. De volgende ochtend kon het geprinte stuk heel gemakkelijk van het printbed worden genomen. Omdat het een gesloten 3D printer is, wordt automatisch de temperatuur in de printer verhoogd tot rond de 50 graden C. Het printen zelf start pas wanneer zowel de extruder, het printbed én de ruimte in de printer de juiste temperatuur hebben bereikt. Dat is op een grafiek op het scherm zichtbaar. Daarna wordt de temperatuur met behulp van een ventilator constant gehouden.

 

Goede tot zeer goede printkwaliteit

Een groot nadeel is de herrie die de ventilator maakt. Deze ventilator is een van de minpunten van de CEL Robox, samen met de kunststof kast die weliswaar qua design en afwerking dik in orde is, maar tijdens het printen gaat resoneren. De machine maakt een flinke herrie. Helemaal als een printopdracht klaar is en de machine via een ventilator die op volle toeren draait alles zo snel mogelijk wil afkoelen. Dit heeft te maken met het uitgangspunt dat het een voor scholieren veilige 3D printer moest worden. De 3D printer bevat geen enkele knop om de deur open te maken. Dat kan alleen via de software én pas dan als de printkop voldoende is afgekoeld. Daar staat tegenover dat printkwaliteit goed tot zeer goed is.

 

Conclusie: de CEL Robox Desktop 3D printer heeft de potentie om een zeer goede printer te zijn die zich onderscheidt van andere. Het apparaat is degelijk gebouwd, heeft een aantrekkelijk design en levert goede tot zeer goede kwaliteit prints. De meegeleverde software laat zien dat de ontwikkelaars oog hebben voor problemen met menige 3D printer. Daarom is het jammer dat de software nog niet helemaal af is.  Op verschillende punten kan de printer verbeterd worden door de software aan te passen.

Wil je de volledige review lezen, kijk dan hier. Daar vind je ook de verkoopadressen. Deze review is geschreven in nauwe samenwerking met het Fablab Maastricht .

De CEL Robox 3D printer is voor deze review beschikbaar gesteld door Vink Kunststoffen 

Back to top button