3D printmarkt

Wat kan 3D printmarkt een boost geven?

Zijn de kosten van 3D printen te hoog? Of is de techniek te langzaam? Zijn te verwachtingen te hooggespannen? Waarom breekt de 3D printmarkt nog steeds niet grootschalig door? Een pittige vraag voor de panelleden op Insisde3DPrinting vorige week. De 3D printmarkt toont opvallende gelijkenis met de PC markt begin jaren ’90, was misschien nog wel het opvallendste antwoord.

 

AM experts op Inside3DPrinting verwachten veel van IoT

De kosten van 3D printen zijn nog te hoog. “Het moet goedkoper”, aldus Claus Emmelmann van het Fraunhofer IAPT (het vroegere Laser Zentrum Nord) op Inside3DPrinting in Düsseldorf. Hij kreeg bijval van anderen. Maar de kostenkant is niet de enige belemmering voor een brede doorbraak van de 3D printmarkt. Een een andere is dat we af moeten van het idee dat één techniek alles kan. Of dat überhaupt met 3D printen alles kan.

 

Inside3DPrinting

Van links naar rechts Phil Reeves, Bernhard Langefeld, Filip Geerts, Claus Emmelmann en Thiery Rayna.

 

De rol van software

Inside3Dprinting in Düsseldorf bleek ook dit jaar weer goed voor een aantal sprekers die de sector eventjes met beide voeten weer op de grond zetten. Want de koek groeit weliswaar, vergeleken met andere sectoren is de 3D printkoek nog relatief klein. Economische groei is één manier om de koek groter te maken. Maar de 3D printindustrie wil sneller groeien, aldus Phil Reeves, vice president strategie bij Stratasys. Software en data, daar moet een deel van de groei vandaan komen, zegt hij. Waar vooral behoefte aan is, is aan supercomputers. Analyses van modellen vergen teveel rekentijd. En eigenlijk is er nog geen enkele oplossing om vooraf je model en het proces volledig te simuleren. “Daarvoor hebben we grote computerrekenkracht nodig. Dan hoeven we geen prototypes meer te printen maar maken we direct functionele onderdelen.”

 

Een van de toepassingen van AM die op de METAV werd getoond: een matrijs voor autobanden, 3D geprint met een machine van 3D Systems.

 

Hogere productiviteit

Voor Bernard Langefeld, consultant bij Roland Berger, ligt het antwoord opgesloten in een hogere productiviteit van de machines. Dat kan de markt versnellen. Hij ziet op dit punt dat de fabrikanten van poederbedmachines geen wezenlijke stappen meer maken. “2013 kwam de eerste machine met 4 lasers. Nog steeds is er geen machine met méér lasers.” Geruchten dat dit jaar een van de fabrikanten met een SLM machine met 12 lasers komt, wil hij eerst bewaarheid zien. Voor Filip Geerts, directeur van CECIMO, zit de sleutel voor groei in “interconnectiviteit”. Met name het 3D metaalprinten moet ingebed worden in andere productieprocessen. En dan kun je met data verzamelen en andere Industrie 4.0 oplossingen stappen gaan zetten.

 

Kosten nummer 1

Voor Claus Emmelmann blijven de kosten de grootste belemmering. “De eerste regel in B2B markten is altijd: kan het goedkoper?” Dat geldt volgens hem voor AM net zozeer. Voor toepassingen in de automobielindustrie is de techniek nog veel te duur. “Ook al zijn we in veel toepassingen beter dan andere technieken.” Hij ziet echter wel de kansen voor de middellange termijn, zeker als er tools komen om slimmere designs te maken.

 

Professor Rayna: combinatie van IoT en slimme sensoren gaat 3D printmarkt boost geven.

 

Vergelijking met PC markt

Professor Thierry Rayna van École Polytechnique in Parijs vergeleek in Düsseldorf de ontwikkeling van 3D printen met de opmars van de PC begin jaren negentig. Ook die markt belandde na een hoopvolle start in een impasse. Eigenlijk om vergelijkbare redenen als nu de 3D printermarkt afgelopen jaren in een dip is beland. Toen dacht men dat je met een PC alles kon, maar software was niet compatible, PC’s crashten en noem maar op. “Stop met denken dat een 3D printer alles kan”, aldus professor Rayna. Hij ziet de interactie tussen de 3D printer, het Internet of Things en slimme sensoren die data uitlezen en designs automatisch customizen voor de gebruiker als de stimulans die de 3D printindustrie komende jaren gaat laten groeien.

 

Back to top button