3D printmarkt

Europese onderzoekers zoeken mkb-bedrijven met 3D printvisie

Een groot aantal Europese onderzoeksinstellingen organiseert op 20 maart in Aken een AMable Stakeholder Workshop Enabler. De onderzoekers gaan met de stakeholders uit de industrie in gesprek over wat nodig is om 3D printen méér ingang te geven in de maakindustrie. Van de 8 miljoen euro Europese subsidie is 5 miljoen beschikbaar voor de bedrijven.

 

Workshop bij Fraunhofer ILT in Aken

Over de technologie wordt genoeg gepraat. En dikke rapporten over hoe 3D printen sectoren en waardeketens gaat ontwrichten verschijnen er ook genoeg. Maar hoe kun je nu als MKB-onderneming 3D printen concreet toepassen? Kan ik een product via 3D printen maken? Hoe integreer ik de techniek in andere processen? Sinds afgelopen herfst onderzoeken Europese onderzoeksinstituten onder leiding van het Fraunhofer ILT hoe deze vragen vanuit het MKB het beste beantwoord kan worden. Op 20 maart komen de 19 stakeholders in Aken bijeen. En daarvoor zoeken ze contact met zowel bedrijven als ook brancheverenigingen.

 

Dataformat en interface

De onderzoekers willen samen met de experts uit de industrie allereerst onderzoeken hoe bestandsformaten en interfaces van AM machines er zouden moeten uitzien, zodat er een naadloze overgang kan plaatsvinden naar 3D printtechnieken. Welke interfaces moeten industriële AM machines bijvoorbeeld hebben om ingezet te kunnen worden in een productieomgeving? En welke protocollen moeten standaard onderdeel zijn van de technologie? In het tweede deel van de workshop pakt het AM-Motion-Projectteam een discussie op over competentie- en opleidingsscreening op Europees vlak. Een van de vragen is wat het minimale opleidingsniveau is? En welke curricula ontwikkeld moeten worden?

 

5 miljoen subsidie beschikbaar

Het AMble project heeft van de Europese Commissie 8 miljoen euro subsidie gekregen. Dit geld komt uit ene groter fonds dat tot doel heeft om 3D printen met metaal en kunststof breder te implementeren bij het industriële MKB. Van de 8 miljoen euro is 5 miljoen beschikbaar voor bedrijven die goede ideeën hebben. De workshop op 20 maart in Aken staat open voor deelnemers uit de industrie en brancheorganisaties. Vanuit Nederland is TNO betrokken, evenals Cisco. Vanuit België participeert Sirris.

Aanmelden voor de workshop kan hier

Back to top button