postprocessing

Digital Metal: automatisch poeder verwijderen uit binder jetting AM

Opent dit de deur naar serieproductie?

Het Fraunhofer IAPT is een van de eerste klanten die kiest voor het automatisch verwijderen van poeder uit de Digital Metal metaalprinter. Het DPS 1000 systeem is volgens de Zweedse fabrikant het eerste commercieel beschikbaar geautomatiseerd systeem voor verwijderen van poeder uit een binder jetting AM-systeem.

Het verwijderen van overtollig poeder na een buildjob is bij binder jetting een nog grotere uitdaging dan bij laser gebaseerde AM-systemen. De onderdelen zijn immers nog kwetsbaar omdat ze niet gesintered zijn. Het Zweedse Digital Metal zegt dit op te lossen met het DSP 1000 station.

Fraunhofer IAPT neemt een van de eerste automatische systemen voor poeder verwijderen in gebruik

Opent de weg naar serieproductie

“Metal binder jetting zal de productiviteit en precisie verhogen en tegelijkertijd de kosten van metaal additive manufacturing verlagen, wat de deur opent voor serieproductie”, zegt Philipp Imgrund, hoofd van de afdeling AM Processes bij Fraunhofer. “Een grote technische uitdaging is echter het poeder van de groene onderdelen verwijderen. Wij zien een enorm potentieel in het werken aan automatiseringsoplossingen op dit vlak.”  Hij bestempelt het automatiseren van  deze stap in het proces zelfs als de kritische succesfactor om te industrialiseren met binder jetting. Deze manuele stap vergt namelijk te veel handwerk. Het is zelfs de meest bewerkelijke stap in het binder jetting proces.

Automatisch en manueel

In het station wordt het overtollig metaalpoeders met perslucht verwijderd. Het wordt opgevangen en kan opnieuw gebruikt worden. Het station biedt eveneens de kans om het poeder handmatig te verwijderen. Fraunhofer IAPT noemt dit een zinvolle aanvulling omdat je daarmee ook het poeder kunt verwijderen als het om heel complexe vormen gaat. Handmatig verwijderen volgt dan op de automatische stap om ook de laatste poederresten te verwijderen. Omdat binder jetting geen support structuren vraagt, kunnen de onderdelen hierna direct naar de lage temperatuur oven voor de debinding-stap. Dat gebeurt op een keramische plaat om eventuele vervorming tegen te gaan. Daarna volgt de laatste stap, sinteren.

Nieuwe materialen en krimp onderzoeken

Het Fraunhofer IAPT gaat de combinatie van de binder jetting metaalprinter en het DSP 1000 station inzetten voor het testen van verschillende materialen. Ook gaat en testen doen om de krimp tijdens het sinteren nog nauwkeuriger te kunnen voorspellen. Digital Metal is onderdeel van Höganäs Group, ‘s werelds grootste producent van metaalpoeders.

Back to top button