Technology

SmartCAM zet CAD-modellen, STL-files en G-codes om in robotbanen

FIS Robotics met Flow3D in groot formaat 3D robotprinten

Het Belgische FIS Robotics automatiseert het vertalen van elk standaard CAD-bestand naar een code om een robot aan te sturen. Met SmartCAM kan men grote objecten frezen maar ook 3D printen. Specifieke kennis van het robotprogrammeren is niet nodig. Hiermee wordt de drempel voor 3D robotprinten verlaagd.

Wie eind juni toevallig op de Dam in Amsterdam was, kon er niet om heen kijken: een levensgroot Lego-beeld van André Hazes, die 30 juni 69 zou zijn geworden. Het beeld is ontworpen door kunstenaar Frankey. Hij is door de ondernemersvereniging Dam gevraagd een kunstwerk te maken om de betonblokken die als inrijbeperking dienst doen, op te sieren. Dutch Deco Finish heeft de beeltenis van de Amsterdamse volkszanger gefreesd met behulp van SmartCAM.

Belgisch FIS Robotics verlaagt de drempel voor 3D robotprinten en robotfrezen

Niet alleen CNC-frezen maar ook 3D printen

FIS Robotics ontwikkelt SmartCAM. In eerste instantie is de software bedoeld om voor het frezen met een robot de robotbanen automatisch te genereren aan de hand van een CAD-model. Hiervoor heeft het een eigen AI kern ontwikkeld. Zonder kennis van het programmeren van een robot kan men nu gaan robotfrezen. De procesparameters, zoals aanzet en voeding, worden vanuit een database toegevoegd. Deze zijn per materiaalsoort ontwikkeld. Het bedrijf uit het Belgisch Limburgse Genk maakt SmartCAM nu ook geschikt voor 3D robotprinten. In dat geval is het vertrekpunt meestal een STL-file van het product dat men wil printen. Ook een G-code van een 3D printer is bruikbaar. Hierdoor kan men dus de standaard slicers gebruiken en deze G-code door SmartCAM laten vertalen naar de robotbanen. Op deze manier kan men elk programma voor een standaard 3D printer gebruiken om met een industriële robot te gaan printen.

Database met printparameters

Daarvoor werkt het samen met Flow3D, eveneens gevestigd in Genk. Flow3D legt zich toe op FGF-printen van grote objecten, zoals straatmeubilair, met duurzame en gerecycleerde kunststoffen. Daarvoor gebruikt men robots en de SmartCAM software om de robotbanen te genereren. Flow3D ontwikkelt voor 3D printtoepassingen de parametersettings per materiaalsoort die samen met het toolpath het printproces met de robot mogelijk maken. De twee Belgische-Limburgse bedrijven kunnen zo een totaal oplossing bouwen voor de opdrachtgever. Momenteel ligt bij SmartCAM de nadruk op 3D printen met granulaat; de ontwikkeling van 3D metaalprinten staat nog in de kinderschoenen.

De SmartCAM software is agnostisch. Men kan dus in principe elke robot aansturen. Wel is er per fabrikant een passende interface nodig. Deze is er momenteel voor zowel Fanuc als Yaskawa robots; de interface voor de besturing van ABB robots is in ontwikkeling.

Back to top button