Materialssoftware

Autodesk CEO Carl Bass: 3D printen naar low volume productie

3D printen ontwikkelt zich de komende jaren van een technologie voor speciale one-off producten naar een technologie voor low volume productie. Dat zegt Autodesk CEO Carl Bass. Alleen de prijs van de 3D printers zit nog onvoldoende op het niveau van de traditionele maaktechnologie.

 

Prijs 3D printtechnologie is nog onvoldoende concurrerend

Autodesk is al een aantal jaren intensief bezig met het thema 3D printen. Voor de ontwikkelaar van CAD-software zoals Fusion 360 ligt hier een kans. Echter: het Spark platform van enkele jaren geleden is alweer opgeheven. Wel bestaat het Spark Investment Fund nog altijd. Van hieruit heeft Autodesk samen met partners tientallen miljoenen dollars geïnvesteerd in verschillende 3D print startups en al meer volwassen bedrijven. De meest bekende deelnames van Spark zijn de Israëlische ontwikkelaar van 3D metaal en keramiekprinters XJet en Optomec. Deze laatste ontwikkelt 3D metaalprintsystemen die geïntegreerd kunnen worden in bestaande CNC bewerkingscentra. Op de IMTS in Chicago toonde Optomec zo’n complete hybride cel.

 

Fusion 360
Links de standaard prothese, rechts het herontwerp, specifiek aangepast aan gewichtsbesparing en aerodynamica. De engineers hebben dit gedaan met Autodesk onlinetool Fusion 360.

Maakbedrijven hebben plek voor 3D printtechnologie gevonden

Carl Bass, CEO van Autodesk, gaf onlangs een interview aan het Amerikaanse beleggersplatform NPR Marketplace. Daarin zegt Bass: “Ik denk dat serieuze maakbedrijven de 3D print technologie evalueren en de juiste rol van 3D printen voor hun ondernemen hebben ontdekt. 3D printen gaat zich, volgens mij, nu ontwikkelen van de specialistische one-off producten naar producten die je in kleine, beperkte series maakt.” Een belemmering die Carl Bass ziet in de bredere doorbraak van de additive manufacturing techniek is dat de prijs van de machines nog niet kan concurreren met de traditionele maaktechnologieën. Daarom is 3D printen ideaal voor toepassingen waarin je echt is speciaals nodig hebt. Als CEO van een onderneming die vooral met designsoftware bezig is, wijst hij ook nog eens op de unieke eigenschap van 3D printen: complexity comes for free.

 

autodesk
De tekening van de bionische cabinewand die Airbus en Autodesk hebben ontwikkeld en 3D geprint.

 

Computers krijgen grotere rol in designproces

Carl Bass ziet de rol van de computer in het designproces groter worden. “Wat we echt doen is het automatiseren van het bouwen van de prototypes”, zegt hij in het interview. “De computer raakt nooit verveeld en kan letterlijk miljoenen versies testen om tot een veel beter resultaat te komen.” Een goed voorbeeld van dit laatste is de opmars van generatief design, waarmee Autodesk vorig jaar samen met APWorks heeft geëxperimenteerd bij de ontwikkeling van een 3D geprinte scheidingswand voor een Airbus vliegtuig.

 

Foto: Carl Bass van Autodesk (foto Autodesk)

 

Back to top button