Materials

Roffelsen 3D ontwikkelt en produceert applicatiegericht filament

Roffelsen Plastics stapt in de 3D printindustrie. Het Eindhovense kunststofbedrijf gaat onder de merknaam Roffelsen grondstoffen voor additive manufacturing op maat ontwikkelen en produceren voor industriële klanten. “Veel materialen worden vanuit een pushmodel ontwikkeld. Wij draaien dat om: aan welke eigenschappen heeft de engineer behoefte? Daar ontwikkelen wij een klantspecifieke formulering voor”, zegt Harry Verbakel van Roffelsen 3D.


De plannen om in de 3D printindustrie te stappen lagen er al langere tijd. De Coronapandemie heeft dit in een stroomversnelling gebracht, zegt Mark Roffelsen, 3e generatie in het Eindhovense familiebedrijf dat groot is geworden met de private label productie van waslijnen. Nu is het dezelfde Coronapandemie die de lancering van de nieuwe productlijn dwars zit, want eigenlijk had Roffelsen 3D zich op Formnext willen presenteren. En in de Slowaakse fabriek moet een nieuwe filamentlijn worden opgestart, terwijl heel Europa rood kleurt voor buitenlandse reizen.

Eindhovens kunststofbedrijf stapt in 3D printindustrie om bedrijven te steunen in transitie naar serieproductie met AM

Mark Roffelsen (links) met Harry Verbakel bij de eerste batch filament die in Eindhoven geproduceerd is.

Aantrekkelijke groeimarkt

Het familiebedrijf laat zich hierdoor niet afremmen. Het stapt voor de lange termijn in de 3D printmarkt, omdat het komende jaren op dubbelcijferige groei rekent. “De 3D printmarkt wordt volwassen en professioneler”, zegt Harry Verbakel, aangetrokken als business developer. “Met name het industriële segment groeit sterk nu bedrijven steeds meer seriematig zullen gaan 3D printen.” In de industrie schuift 3D printen op richting serieproductie. En dat zal tot andere materiaaleisen leiden.

Eigen compound

Harry Verbakel en Mark Roffelsen zien in de industriële markt een hiaat in het aanbod van filamenten. Ze kijken daarbij naar de compounderingsmarkt voor de spuitgietindustrie, waar kleinere spelers in staat zijn kunststofformuleringen precies aan te passen aan de eisen die de toepassing stelt. Harry Verbakel: “Aan een onderdeel in de automotive industrie stelt men geureisen en vraagt men een bepaalde thermostabilisatie.” Die kant gaat het ook op met polymeren voor 3D printen. Of een bedrijf wil warpage minimaliseren voor in de serieproductie. “Wij kunnen dan specifieke formuleringen ontwikkelen, testen en daarna het filament voor de klant produceren.”

Samenwerking met Materials Factory

Daartoe werkt Roffelsen 3D nauw samen met de Materials Factory op Strijp T, waar onder andere een pilot lijn staat én uitgebreide test- en onderzoeksapparatuur aanwezig is. Het plan is om in Eindhoven samen met de industriële klanten de materialen te ontwikkelen, de eerste batch filamenten te produceren en daarna de feitelijke productie over te hevelen naar de fabriek in Slowakije. Daar staat momenteel één en binnenkort twee filament productielijnen die 24 uur per dag vijf dagen in de week draaien. “Onze kracht is dat we niet gebonden zijn aan een grondstoffenleverancier en dat we in ons proces met de klant kunnen groeien.” Zolang een applicatie groeipotentieel heeft, wil Roffelsen 3D mee investeren in de zin dat de productie klein kan starten en dan mee kan groeien met de vraag van de klant.

In eerste instantie richt Roffelsen 3D zich op filament. Om aan te tonen wat men kan, is er een industrieel PLA ontwikkeld. Met enkele klanten is men al bezig om andere kunststofformuleringen te ontwikkelen en te testen. In een later stadium wil Roffelsen 3D ook klantspecifieke formuleringen voor compound granulaat en poeders voor 3D printen gaan ontwikkelen en produceren.

Roffelsen3D

Foto: in de Materials Factory, waarmee Roffelsen 3D nauw samenwerkt, zijn alle testfaciliteiten aanwezig om de materialen te onderzoeken.

Back to top button