Top story

Wat zeggen deze zeven experts over status van de AM-industrie?

Formnext Connect: vooral de inhoud telt

Formnext Connect was een ander type beurs dan iedereen gewend is. Met 8541 actieve deelnemers is de digitale editie van 2020 qua deelname een succes geworden, alhoewel iedereen snakt naar de fysieke ontmoetingen op – hopelijk – Formnext 2021. Maar wat is nu de status van de wereldwijde AM-industrie?


Een online beurs is vooral een zaak van woorden; veel minder van beelden, van kijken. De lancering van de nieuwe 3D metaalprinter met 12 lasers door SLM Solutions is online minder spannend dan wanneer je echt voor de machine staat. De winnende designs in de Purmundus Challenge komen online minder tot hun recht dan in real life. Daarom Formnext Connect in zeven quotes die onderliggend veel zeggen over de actuele situatie in de AM-industrie.

Minder focus op marge; meer samenwerking; standaarden ontwikkelen; en Chinese industrie klaar voor productie met AM

De winnaar van de Purmundus Challenge: Moorehuhn Bike

Marie Langer (EOS): potentieel aangetoond

Voor Marie Langer, net een jaar CEO van familiebedrijf EOS, is de belangrijkste les van de voorbije maanden dat de AM-industrie het potentieel heeft aangetoond. “We hebben in de pandemie de kracht laten zien van on-demand productie. Ik geloof dat bedrijven nu instappen om hun supply chains meer flexibel te maken. Dat kan helpen additive manufacturing te laten groeien.” Daarnaast is ze overtuigd van de waarde die additive manufacturing kan bijdragen aan de green factory. Vandaar ze tijdens Formnext Connect de hashtag #responsiblemanufacturing hanteerde.

Arno Held (AM Ventures): additive manufacturing tijdperk gestart

Arno Held, CEO van AM Ventures dat in startups investeert, ziet de laatste tijd een duidelijke omslag bij de startups. Een omslag die een verandering van de industrie weerspiegelt. “Vele startups waren bezig met hardware concepten, met nieuwe technologie. Dat is het laatste jaar veranderd. We zien de verschuiving naar applicaties. We zien de beweging naar het manufacturing tijdperk.”

We eindigen met een heel complexe mix van reshoring, distributed manufacturing en dual sourcing.

Jennifer Johns over supply chain trends

Jennifer Johns (University of Bristol): overdreven verhalen over reshoring

De berichten over productie die uit het Verre Oosten terugkomt, zijn niet altijd op harde feiten gebaseerd. “Er wordt veel gepraat, maar er bestaat veel onzekerheid en door Covid-19 wordt veel overdreven. Er bestaat een grote hype over productie die uit het Verre Oosten terugkomt naar de ontwikkelde economieën. Dat wordt vaak gebruikt in de context van politieke discussies over duurzaamheid en hoe nationale economieën hun eigen productie kunnen veilig stellen om de eigen consumenten te bedienen. Ik denk dat we eindigen met een heel complexe mix van reshoring, distributed manufacturing en dual sourcing. In alle drie de scenario’s is er een duidelijke rol weggelegd voor additive manufacting.”

Wilderich Heising, (Boston Consulting Group): gebrek aan samenwerking

Al sinds de jaren negentig wordt additive manufacturing gepresenteerd als de oplossing voor een aantal problemen. Er werd een omzet van $20 miljard in 2020 voorspeld. Eind 2019 was AM echter nog steeds een nichemarkt. “Een business ecosysteem is de oplossing”, zegt Wilderich Heising, partner en associate director bij Boston Consulting Group. “Er is gebrek aan samenwerking in de sector. De focus ligt teveel op grotere marges dan op het vergroten van de totale markt. Als we de markt laten groeien, wordt het stuk van de koek voor iedereen groter.”

Europese fabrikanten hebben last van low cost systemen van Aziatische aanbieders

Klaus Parey, Trumpf

Carl Dekker (Met-l-Flo): noodzaak aan standaarden

Standaarden worden het kritische punt voor de AM-industrie. Verdere groei vereist absoluut standaarden, vindt Carl Dekker, eigenaar van consultancy en maakbedrijf voor kleine series en bridge manufacturing Met-l-Flo in Chicago. “Standaarden stellen ons in staat om te specificeren hoe je een goed product maakt, zodat je niet meer alles hoeft te certificeren. Standaarden helpen de AM-industrie vooruit en zorgen ervoor dat je met vertrouwen een product kunt kopen bij een van de distributed manufacturing centra in de wereld.”

Trumpf ziet veel interesse voor de groene lasers in de TruPrint AM-machines voor het printen van puur koper (Foto: TRUMPF GmbH + Co. KG)

Klaus Parey (Trumpf): antwoord op Aziatische concurrentie

De markt voor laser poederbedsystemen voor metaal beweegt eigenlijk al twee jaar zijwaarts. Kijk je naar segmenten, dan zit de groei bij de grootformaat systemen en bij de low cost machines, zegt Klaus Parey, directeur AM bij Trumpf. “We zien nu massaal Aziatische en met name Chinese spelers naar de Westerse markten komen. Ze maken ons het leven zuur met low cost systemen. Dat kennen we vanuit andere technieken, zoals lasersnijmachines. Concurrentie is heel normaal. Als Duitse bedrijven kunnen we scoren op het vlak van ondersteuning in de hele procesketen, met een digitale workflow en met applicatie ontwikkeling.”

Xu Xiaoshu (Farsoon): Chinese bedrijven klaar voor AM productie

In China, partnerland van Formnext, groeit de additive manufacturing industrie ook dit jaar in een hoog tempo. Vooral de interesse voor 3D metaalprinten is groot, zegt Xu Xiaoshu, oprichter en CEO van Farsoon. ”Dit jaar is 60 procent van onze verkopen in metaalprinters. Vorig jaar zagen we bedrijven één of twee machines kopen; dit jaar zien we vooral bedrijven die meerdere machines in één keer willen kopen. Dan ben je klaar voor productie. In China hebben we het eerste deel van de groei van additive manufacturing gemist. We zijn later gestart. Nu groeien we sneller dan Europa en Amerika.”

Meer over Formnext en de huidige markttrends kun je in de december editie van 3D Print magazine lezen

Formnext Connect

Veel presentaties zijn nog tot eind dit jaar te zien na registratie als bezoeker van Formnext Connect. Ook kan men deze week nog online chatten met de exposanten. (Foto CEO panel op de eerste beursdag: Formnext/Mesago)

Back to top button