Applications

Koning Filip bezoekt jarig Materialise

Materialise toont bijdrage 3D printen aan Covid-19 bestrijding

Koning Filip heeft een bezoek gebracht aan Materialise in Leuven. De Belgische vorst heeft zich daar laten bijpraten over hoe het 3D printbedrijf met innovatieve oplossingen bijdraagt aan de bestrijding van het Covid-19 virus. Uiteindelijk trok koning Filip zo’n twee uur uit voor het bezoek.


Materialise viert deze maand het 30-jarig bestaan. 30 Years of meaningfull innovations, staat er op de vlaggen die bij de entree wapperen. Want daar heeft het bij oprichter Fried Vancraen altijd om gedraaid: zinvolle toepassingen printen. Of dat nu de handsfree deuropener is, een design dat inmiddels wereldwijd meer dan 100.000 keer is gedownload en ge-3D-print; of de NIP Connector waarmee Materialise in de Covid-19 bestrijding een nieuwe dimensie aan het beademen van ziekenhuispatiënten heeft toegevoegd. Technologie gebruiken om een betere en gezondere wereld te creëren.

Erkenning voor harde werken

“De kracht van 3D printen in combinatie met drie decennia aan 3D printexpertise van Materialise, maakte het mogelijk om wereldwijd een positieve bijdrage te leveren in de strijd tegen het virus”, zegt Fried Vancraen. Hij bestempelt het bezoek van koning Filip als een erkenning voor het harde werk dat is geleverd tijdens de coronacrisis. Hij sluit niet uit dat de cruciale rol die 3D printen in de huidige crisis heeft gespeeld- en eigenlijk nog steeds speelt – de verandering in de manier waarop producten gemaakt worden, een versnelling hoger schakelt. “We verwijzen wel eens naar 3D printen als een langzame revolutie. Het is een revolutionaire technologie die in staat is levens te redden en de manier waarop producten gemaakt worden, drastisch te veranderen.”

NIP connector

Bart Van der Schueren, Chief Technology Officer, liet koning Filip zien hoe samen met Belgische ziekenhuizen de NIP connector is ontwikkeld, waarmee ziekenhuizen voor de beademing van patiënten minder afhankelijk zijn van schaarse beademingsapparatuur. Dankzij de connector kunnen artsen non-invasieve beademing toepassen. De connector bestaat grotendeels uit 3D geprinte componenten, om niet afhankelijk te zijn van een complexe supply chain. Ook zitten er vacuüm-gietwerk siliconen onderdelen in. Momenteel wordt het masker getest door ziekenhuizen in landen met tekorten aan beademingssystemen, zoals India en Oekraïne.

Nieuwe manier van werken

De Belgische koning werd niet alleen geïnformeerd over de medische producten die de afgelopen maanden door Materialise zijn ontwikkeld, ook de rol van 3D printen om onderbrekingen in supply chains op te vangen, kwam aan bod. Koning Filip nam ook een kijkje bij de productie van Materialise, onder andere bij de SLS-print afdeling waar hij zich door Hilde Ingelaere, co-founder en lid van de Raad van Bestuur, liet informeren over hoe het printproces in zijn werk gaat. Via een video conferencing sprak de koning met Materialise-medewerkers over de nieuwe manier van werken, die nu ook bij Materialise versneld is ingevoerd: veel van de innovaties in de Covid-19 strijd zijn van thuis uit (door) ontwikkeld.

Het nieuwe project, samen met Imec: betaalbare en schone mobiliteit voor Afrikaanse landen.

Materialise co-founder Fried Vancraen toonde koning Filip aan het eind van het werkbezoek een ander voorbeeld van meaningfull innovations. Samen met Imec heeft Materialise onder de paraplu van African Drive een een elektrische scooter en motor ontwikkeld voor ontwikkelingslanden, specifiek Bénin. De kern van het concept is een 48V batterij voor de elektrische motorfiets, die tevens gebruikt kan worden om het huis te verlichten, de smartphone op te laden of computers te laten draaien. Het ecosysteem is volledig lokaal opgezet. De kosten van de e-motor zijn, uitgezonderd de batterij, vergelijkbaar met die van een motor op fossiele brandstoffen. Om de elektrische scooters betaalbaar te houden voor de bevolking, worden de batterijkosten verrekend in de laadkosten. Eind dit jaar wil men een eerste pilot doen met 15 Boabab scooters en 15 motorfietsen.

De McLaren zonnebril is volledig 3D geprint van titanium en daarna met de hand afgewerkt.

Het bezoek van koning Filip kadert in het 30-jarig bestaan van Materialise, dat in juni 1990 officieel is opgericht door Fried Vancraen en echtgenote Hilde Ingelaere. Voor Filip was er nog een cadeau van de jarige: de 3D geprinte titanium bril McLaren Aviator. En die viel in de smaak.

Back to top button