Technology

Alt-Steak: plantaardige biefstuk uit de 3D printer

Wordt 3D printen voedsel alternatief voor de vleesindustrie?

Een 3D geprinte steak klinkt al redelijk futuristisch. Als het stukje ‘vlees’ ook nog eens gemaakt van is plantaardige ingrediënten, lijkt het helemaal toekomstmuziek. Toch wil het Israëlische Redefine Meat in 2021 de 3D printtechnologie voor de plantaardige Alt-Steak in 2021 op de markt brengen. Het bedrijf is klaar voor testen met restaurants.


Redefine Meat heeft de eerste Alt-Steak producten gepresenteerd. Hiervoor heeft men samen met slagers, chef-koks en voedseltechnologen meer dan 70 parameters bepaald die de smaak van een stukje vlees bepalen, inclusief zaken zoals de textuur, de malsheid, de verdeling van het vet en hoe het smaakt als je erop bijt. Volgens heeft men op basis hiervan plantaardige ingrediënten ontwikkeld: Alt-Muscle, Alt-Fat en Als-Blood. Met deze ingrediënten 3D print men een vleesvervanger, zoals een biefstuk, zonder cholesterol, met veel proteïnen en duurzaam produceerbaar.

Is dit de toekomst van een duurzame ‘vlees’ productie?

Alternatief voor de huidige vleesindustrie

“We wisten dat we voor een brede acceptatie een alternatief vleesproduct moesten ontwikkelen dat zowel kwalitatief als vanuit voedingsoogpunt hoogwaardig is”, zegt Eshchar Ben-Shitrit, CEO en mede-oprichter van Redefine Meat. “Dat zou nieuwe technologieën en productieprocessen vereisen die nog nooit eerder zijn toegepast in de voedingsindustrie. De aankondiging van vandaag markeert het begin van een nieuw tijdperk in het alternatieve vlees.” Volgens hem leent de technologie zich voor een breed scala aan alternatieve vleesproducten, waarmee men een duurzaam alternatief biedt voor het fokken en slachten van dieren.

Marktintroductie in 2021

3D printtechnologie speelt hierin een belangrijke rol om de textuur, kleur en smaak te bereiken – en de combinaties daartussen. Er wordt namelijk met 3 materialen geprint. “Door gebruik te maken van afzonderlijke formuleringen voor spier, vet en bloed, kunnen we ons richten op elk individueel aspect van het creëren van het perfecte Alt-Steak product. Dit is uniek voor onze 3D-printtechnologie en laat ons toe een ongekende controle te bereiken over wat er binnen de matrix van alt-vlees gebeurt.” Het Israëlische bedrijf heeft samengewerkt met Givaudan. Redefine Meat’s Alt-Steak producten zullen later dit jaar worden getest in een beperkt aantal vooraanstaande chef-koksrestaurants. De marktintroductie is voorzien voor 2021.

Back to top button