MaterialsTechnology

Gaat 3D food printing doorbreken met Hollands randje?

Er lijkt beweging te komen in het 3D food printen: het Amerikaanse Brill Inc. komt namelijk in de tweede helft van dit jaar met de Brill 3D Culinary Printer, een 3D food printer, op de markt. Deze is gebaseerd op technologie van 3D Systems. En er zit een Nederlands tintje aan, want Brill is onderdeel van een Nederlandse multinational.


Brill komt samen met 3D Systems met 3D foodprinter naar de markt

Onderdeel van het Nederlandse CSM Bakery Solutions

3D food printing is nog steeds een niche toepassing, alhoewel de belangstelling groot is. Dat zou wel eens kunnen veranderen nu grote spelers in deze markt stappen. Brill Inc. is marktleider in de Noord-Amerikaanse markt voor bakkerij ingrediënten en levert zowel aan de retail als aan foodservice bedrijven. Het is onderdeel van het Nederlandse CSM Bakery Solutions, 101 jaar geleden begonnen als Centrale Suiker Maatschappij.

Culinaire kunstwerken

De Brill 3D Culinary Printer is een 3D printer die de chef patisserie werk uit handen neemt. Je stopt de droge en natte ingrediënten in de machine, de machine mengt ze in de juiste verhouding. De Culinary Powder en Binder werken altijd samen. Daarna print de machine laag voor laag in 3D vormen en kleuren die de chef zelf waarschijnlijk niet zou kunnen maken. De machine is onderdeel van een totaal concept, Brill 3D Culinary Studio, waarin de designsoftware een belangrijke rol speelt. Je kunt je eigen design maken; er zijn ook honderden 3D designs in een bibliotheek beschikbaar, klaar om te printen.

De Brill 3D Culinary printer (foto’s 3D Systems/ Brill Inc).

The Sugar Lab legde de basis voor de Brill 3D Culinary Printer

De technologie in de machine is oorspronkelijk ontwikkeld door The Sugar Lab, dat sinds 2013 designs en 3D print services biedt aan chef koks in Los Angeles. Dat bedrijf maakt al enkele jaren deel uit van 3D Systems. Samen met Brill Inc is de techniek doorontwikkeld tot het systeem dat de bakkerij toeleverancier later dit jaar gaat verkopen. Afgelopen jaar is het systeem getest door verschillende bedrijven. “Het is spannend om te zien hoe onze leidende technologieën toegepast kunnen worden in culinaire kunstwerken, waarmee chefs hun vakmanschap tot ongekende hoogten brengen”, zegt Menno Ellis, senior VP plastics bij 3D Systems. Hij noemt de combinatie van de technologie en ingrediënten een doorbraak in foodprinting.

Back to top button