3D printmarkt

AM-markt breekt door grens $10 miljard

Voor het eerst is de totale Additive Manufacturing markt door de grens van $10 miljard gebroken. Dat zegt SmarTech Analysis, dat voor de vier keer op rij in een update de ontwikkeling van de AM-markt samenvat. De markt heeft 40 jaar nodig gehad om deze omvang te bereiken.


De groei gaat nu versnellen, voorspellen de onderzoekers. Daarmee sluiten ze aan op andere voorspellingen, meer specifiek voor de groei van de 3D metaalprintmarkt. SmarTech Analysis voorspelt dat tegen 2025 de wereldwijde markt voor additive manufacturing verdrievoudigt ten opzichte van 2019. Vanaf dan neemt het groeitempo af, maar een groei van 12% tegen 2029 is nog steeds sterk.

De groei van de AM-markt gaat weer versnellen, aldus de verwachtingen van SmarTech Analysis.

Komende vijf jaar versnelt de groei totale AM-markt

2019: tweede achtereenvolgend jaar met groeivertraging

Het klinkt goed: $10,4 miljard omzet wereldwijd met zowel hardware, materialen, software én services rond 3D printen. Het betekent wel een groei van 15%, fors lager dan een jaar eerder. En dat is al het tweede jaar op rij dat de groei afzwakt, waar daarvoor analisten telkens een versnelling voorspelden. Met name in de tweede helft van 2019 is de groei verzwakt. De analisten van SmarTech Analysis beschrijven in hun marktrapport dat de AM-markt momenteel in twee delen uit elkaar valt, met elk hun eigen dynamiek.

Lees in de decembereditie van 3D Print magazine wat er tijdens de mtc3 conferentie over de huidige AM-markt werd gezegd en wat nodig is om deze vlot te trekken

Desktop Metal
De nieuwkomers, zoals Desktop Metal, hebben de afgelopen tijd de groei aangejaagd.

Nieuwkomers bepalen momenteel het groeitempo

Het zijn vorig jaar vooral de kleinere, flexibelere spelers geweest die hebben geprofiteerd van de totale groei die er wel degelijk is geweest. Zij profiteren van het feit dat ze over technologieplatforms beschikken waarmee ze zich kunnen concentreren op toekomstige klanten. De grote, gevestigde spelers blijven knelpunten ervaren door de moeite die ze moeten doen om producten en platforms uit het verleden te industrialiseren om aan de huidige eisen te voldoen. De groei van de markt is afgelopen jaren met name te danken aan het succes van de nieuwkomers. Dat is volgens de analisten niet duurzaam.

Snel opschalen lukt nog steeds niet

Hoewel de kloof tussen de belofte van de additieve productie en de huidige realiteit van de implementatie ervan voor veel gebruikers wordt gedicht, zijn fabrikanten nog steeds niet in staat om het gebruik van AM in veel industrieën snel op te schalen. De onderzoekers concluderen echter ook dat het aanbod van leveranciers en onderzoekers van AM-oplossingen steeds verder uitbreidt en dat inmiddels toonaangevende partijen instappen. Juist zij zullen in staat zijn om een verscheidenheid aan echt productiegerichte oplossingen op de markt te brengen. SmarTech wijst ook op de komst van partners om de belangrijkste uitdagingen in de totale AM-workflow op te pakken.

Lees ook dit in 3D Print magazine:

Grote spelers gaan groei weer trekken

SmarTech zegt dat bedrijven op een gegeven moment moeten uitgroeien tot verantwoordelijke, winstgevende organisaties die effectief kunnen zijn in het tijdig leveren van volwassen oplossingen aan klanten.
Voor een algemene, duurzame groei van de markt, is het noodzakelijk dat spelers volwassen worden, zowel wat betreft hun aanbod als hun capaciteiten. De grotere bedrijven zullen dan ook terugkeren als aanjagers van de groei. Dat komt doordat ze een gevarieerde lijn met oplossingen hebben om 3D printen te implementeren in verschillende productieketens. De startups, met name de groep die gesteund wordt door Venture Capital, zal op korte termijn de groei blijven stimuleren.

Vervijfvoudiging komende 10 jaar

In hun marktanalyse gaat SmarTech Analysis dieper in op de verwachtingen voor 2020 en komende jaren. Daarbij kijken de analisten zowel naar de hardwarekant, de materialen, software als ook 3D printservices. Tegen 2029 zal de markt gegroeid zijn van $10,4 miljard naar $53,8 miljard. Op dat moment is de groei vanaf een piek in 2025 weer afgezwakt naar een dikke 12%. De sterkste groei voorspelt men voor 3D print services.

Meer informatie kun je hier vinden

Foto: een prototype geprint met de HP Metal Jet door Volkswagen. Volgens een andere studie van SmarTech Analysis zal de 3D printmarkt voor de automotive industrie tegen 2030 zo’n $10 miljard groot zijn, ongeveer een kwart van de totale AM-markt. Tijdens RapidPro 2020 organiseert Brainportregio samen met partners een AM masterclass voor directeuren. Automotive is een van de sectoren die in de Masterclass aan bod komen.

Back to top button