ApplicationsTechnology

Menko Eisma (Trumpf) over AM: de industrie is aan zet

Nu de hype van additive manufacturing voorbij is, zijn de bedrijven aan zet. Ze moeten de toepassingen zoeken. De Nederlandse industrie moet echter niet te lang op subsidiepotjes van de overheid blijven wachten, vindt Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland. Anders krijgen we straks als BV Nederland de rekening gepresenteerd.


Ook Trumpf neemt deel aan het 3D Print plein op de TechniShow 2020. FPT-Vimag zet 3D printen hoog op het lijstje met belangrijke thema’s voor de komende TechniShow 2020.  De AM markt blijft namelijk achter.

Als Nederland niet meegaat in AM ontwikkeling, krijgt het de rekening gepresenteerd

Menko Eisma, directeur Trumpf Nederland
Trumpf zet 3D metaalprinten zelf in voor de productie van onderdelen voor de koeling van de lasers omdat het efficiënter is en onderdelen oplevert die beter presteren.

Maakbedrijven en OEM’ers moeten nu investeren

Wat Menko Eisma betreft is het woord nu aan de maakbedrijven zelf. Bedrijven zijn nu aan de beurt om de toepassingen te zoeken. Daarvoor is redesign noodzakelijk. “En daar lopen we in Nederland tegen het probleem aan dat we een toeleveringsland zijn. De markt wordt grotendeels gestuurd door anderen.” Hij herkent dit dilemma vanuit de tijd waarin Trumpf de voordelen van laserlassen keer op keer demonstreerde. Ook daarvoor is herontwerp noodzakelijk. Menko Eisma vindt dat de OEM’ers samen met de toonaangevende partijen in de maakindustrie de technologie moeten omarmen en hierin moeten investeren. “In Nederland kijken we tegenwoordig echter eerst naar de subsidiepot. Maar de overheid moet niet altijd de kar hoeven te trekken. Er moet veel meer vanuit de markt gevraagd worden.” Want als we niet oppassen, krijgen we als BV Nederland de rekening gepresenteerd wanneer we niet meegaan in technologische ontwikkelingen, zo vreest hij. “Bij bepaalde toepassingen zouden we wel eens de boot kunnen missen als de mindset niet verandert.”

Menko Eisma: niet teveel blijven rekenen op subsidies.

Consultants staan bij Trumpf klaar voor de bezoekers

Trumpf pakt op de TechniShow de koe bij de hoorns. Behalve machines en voorbeelden, neemt het ook consultants mee naar het 3D Print plein. “We nemen consultants mee, zodat bezoekers vragen of concrete toepassingen aan hen kunnen voorleggen. We willen ze triggeren en enthousiast maken om de technologie zeker serieus te nemen.” Trumpf wil daarbij ook de plaatverwerkende bedrijven die de beurs bezoeken prikkelen. Additive manufacturing wordt vaak gekoppeld aan verspanende bedrijven. Trumpf ziet eveneens mogelijkheden voor plaatbewerkers. “De business verandert namelijk. Met alleen een laser en kantpers krijg je het moeilijk. Veel van die business gaat over platformen lopen. Met een 3D printer kun je waarde toevoegen voor je klant”, zegt Menko Eisma. En dat moeten wat hem betreft de klanten op de TechniShow op z’n minst komen doen. “Verdiep je er samen met jouw klant in. Dat is wel het minste dat je moet gaan doen.”

Deel 1 in de reeks over 3D printen op de TechniShow en ESEF Maakindustrie: Philippe Reinders Folmers (Renishaw):  AM past in de machinefabriek

De TechniShow 2020 vindt van 17 – 20 maart plaats in de Jaarbeurs Utrecht, gelijktijdig met ESEF Maakindustrie, waar je het thema 3D printen ontdekt bij toeleveranciers die de stap wel al hebben gezet.

Back to top button