Technology

Flam3D lanceert 3D printwebsite voor het onderwijs

Flam3D, de onafhankelijke organisatie voor 3D printen in Vlaanderen, lanceert officieel haar onderwijswebsite onderwijs.flam3d.be. De nieuwe website is bedoeld als leidraad voor lagere en middelbare scholen en richt zich op 3D-printers die werken met de zogenaamde FDM-technologie, die vaak het meest geschikt is voor deze scholen.

 

Onafhankelijke informatie voor scholen

Verleden jaar al kondigde Flam3D de ontwikkeling van een speciale onderwijs website over 3D printen aan. Kris Binon van Flam3D zei toen al in het 3D Printmagazine: “Wij schrijven met 12 bedrijven onafhankelijke informatie; over printers, over filament, over veiligheid. Teksten laten we peer reviewen door collega’s waar zeker één concurrent bij zit.” De reden waarom de organisatie dit initiatief heeft genomen is dat het in Vlaanderen vooralsnog ontbrak aan een website met volledige, Nederlandstalige en vooral onafhankelijke informatie. De nieuwe website is bedoeld als leidraad voor lagere en middelbare scholen.

 

3D print onderwijs

Kennis nodig voor later

Iedereen heeft al gehoord over 3D printen. Weinig mensen zijn echt bekend met de technologie “Die kennis is noodzakelijk om het later succesvol te kunnen toepassen in de werkomgeving”, verduidelijkt Pieter Machtelinckx, manager communicatie van de organisatie. Volgens Flam3D wordt de kennis van 3D-design en -printen vitaal om mee te kunnen in het tijdperk van de digitale productie. “Heel wat scholen gaan aan de slag met 3D printen om hun STEM-doelstellingen te realiseren, en dat is goed nieuws”, vult Pieter aan. “3D printen is immers een ideale manier om meteen vorm te geven aan je ideeën. De leerlingen komen naast techniek ook in aanraking met natuurkunde, scheikunde, wiskunde en beeldende vorming. Ze gaan fantaseren, bedenken, ontwerpen, voorbereiden, bouwen, testen en (her)gebruiken. Een 3D printer stimuleert daarnaast ook een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding.”

Gebrek aan kennis belemmert doorbraak

3D printen lijkt als productietechnologie stilaan een plaats in te nemen tussen andere productiemethodes. De sector ziet echter dat de verdere ontwikkeling geremd wordt door een gebrek aan kennis over de technologie. Vooral dan over het ontwerpen voor 3D printen. Vlaanderen staat mee aan de wieg van de technologie, maar de doorbraak hangt volgens Flam3D sterk af van het wegwerken van een aantal belemmeringen. “Een van de factoren die de verdere ontwikkeling van de technologie tegenhoudt, is het gebrek aan kennis”, geeft Pieter Machtelinckx aan. “Het behoort tot onze doelstellingen om daaraan te werken.”

De Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben samengewerkt aan de nieuwe website. Alle informatie werd peer-reviewed door concurrenten en gecontroleerd door Flam3D zelf. Zo willen ze de onafhankelijkheid van de informatie op de site extra bewaken. Bekijk hier de speciale onderwijssite.

Back to top button