3D printmarkt

The 3D Printing Association sluit de deuren

The 3D Printing Association sluit op 1 februari de deuren. Het onafhankelijke B2B platform voor de additive manufacturing industrie in Europa vindt dat CECIMO de rol van een spreekbuis en belangenbehartiger voor de Europese AM-industrie succesvol heeft overgenomen. “CECIMO heeft met succes een leidende rol opgeëist in het op de Brusselse agenda plaatsen van relevante topics”, zegt Jules Leujeune, directeur van 3DPA.


3D Printing Association is oorspronkelijk opgericht door Ian Ferguson. Hij wilde er een internationaal B2B platform van maken, waar de belangen van de sector gezamenlijk werden  behartigd. In 2015 heeft Ferguson het platform overgedragen aan Jules Lejeune. Hij zegt nu dat dit in een tijdperk gebeurde waarin de 3D printindustrie in de transitie zat van een zich nog ontwikkelende, jonge technologie richting een industrie gebaseerd op meer industriële verdienmodellen, gestuurd door investeringen door grote multinationals.

Belangenbehartiger vindt dat CECIMO met succes leidende rol claimt

AM omarmd door gevestigde partijen

“Het doel van 3DPA ontwikkelde zich van een online onderzoek- en businessplatform begin 2015 in de richting van een onafhankelijk B2B platform. Dat zou er zijn voor standaardisatie, opleiding en belangenbehartiging voor de industrie”, zegt Lejeune over de beginperiode nadat hij het platform kocht. Hoewel er nog steeds grote stappen gezet moeten worden om de sector tot volwassenheid te brengen, is het landschap ondertussen wel sterk veranderd. Lejeune wijst erop dat er minder versnippering is; minder volatiliteit. “Gevestigde koepelorganisatie hebben additive manufacturing omarmd als een strategische steunpilaar. CECIMO is daar een voorbeeld van.” Deze organisatie heeft de rol van woordvoerder van de Europese AM-industrie met succes op zich genomen.

CECIMO Europese spreekbuis

CECIMO is de koepelorganisatie voor de Europese werktuigmachineindustrie. Tegenwoordig vertegenwoordigt CECIMO zo’n 350 leidende AM-bedrijven, die een belangrijke rol spelen in een groot aantal kritische segmenten van de AM-waardeketen. Omdat CECIMO met succes de leidende rol naar zich toe heeft weten te trekken, besluit Jules Lejeune dat 3D Printing Association er beter aan doet de activiteiten te stoppen. Dat gebeurt per 1 februari 2019.

Foto: mooi voorbeeld van Europese innovatie op 3D printgebied: een nieuw filament van DSM Somos, ontwikkeld door gebruik te maken van Digimat software van e-Xstream en 3D geprint op een Ultimaker S5

Back to top button