Materials

Een vliegtuig 3D printen: wat is de beste materiaalkeuze?

Vliegtuigen 3D printen? Sinds de grote vliegtuigbouwers al tal van onderdelen laten 3D printen, lijkt het printen van een heel vliegtuig niet eens meer zo heel erg futuristisch. Materiaalkeuze is dan misschien nog wel meer dan in andere toepassingen een kritische succesfactor. Materialenzoekmachine Matmatch bevat inmiddels informatie over meer dan 80.000 verschillende materialen.

Als er een sector is die met veel interesse investeert in 3D printen dan is het wel de luchtvaartindustrie. Niet alleen de vliegtuigbouwers zelf, ook de luchtvaartmaatschappijen participeren actief in de ontwikkelingen. Vorig jaar hebben bijvoorbeeld Lufthansa en Oerlikon hiervoor een apart centrum opgericht. In deze vestiging worden de onderdelen ontwikkeld zodat ze 3D geprint kunnen worden.

Materiaaldatabank Matmatch bevat al info over ruim 80.000 materialen

Beter met minder afval

De grote belofte van 3D printen is volgens Benjamin Stafford, materials science expert bij Matmatch, de productie van gelijkwaardige onderdelen met minder afval. Daarnaast zijn nieuwe geometrieën mogelijk en kan met topologie-optimalisatie het gewicht worden verminderd. Soms zelfs met gelijktijdig het verbeteren van mechanische eigenschappen. Het lagere gewicht vertaalt zich in minder brandstofverbruik en CO2 emissie.

Materiaalkeuze kritische factor

De grote uitdaging waar de sector voor staat is, aldus Benjamin Stafford, het vertrouwen in het product en de veiligheidsmaatregelen. Niet alleen het publiek moet daarin vertrouwen hebben, ook de luchtvaartautoriteiten. Wat dit betreft moet de sector voldoen aan de strikte regelgeving, zoals de certificering door de Britse Civil Aviation Authority. “Materialen vormen een sleutelfactor in de productie van een vliegtuig”, zegt Stafford. Hij werkt als materiaal expert bij Matmatch, de Duitse zoekmachine voor materialen voor 3D printen. “Nu het 3D printen van steeds meer materialen mogelijk wordt, inclusief staal, aluminium, titanium, polymeren, keramiek en zelfs carbon, wordt het maken van de juiste keuze een kritische succesfactor. De keuze die past bij de eisen van de regelgeving en bij het noodzakelijke maakproces”.

80.000 materialen vergelijken

Matmatch heeft momenteel van meer dan 80.000 verschillende materialen de belangrijkste gegevens in hun databank. Het betreft dan zowel technische informatie, de precieze samenstelling en de materiaalkarakteristieken. Engineers kunnen deze databank gebruiken om snel een materiaal voor een bepaalde toepassing te zoeken of materialen met elkaar te vergelijken.

Lees in de december editie van 3D Print magazine de column van Melissa Albeck, CEO van Matmatch, over de noodzaak dat er duurzamere materialen komen

En hieronder zie je hoe engineers in het digitale tijdperk in de maakindustrie online hun materialen zoeken

Infographic: Digitalisation of the Materials Industry

Infographic: Digitalisation of the Materials Industry, courtesy of Matmatch

Back to top button