3D printmarkt

Opnieuw miljoenen dollars voor Amerikaanse AM-bedrijven

De miljoen dollars branden blijkbaar nog steeds in de zakken van investeerders om in AM-bedrijven te stoppen. Desktop Metal heeft alweer $ 160 miljoen aan risicokapitaal aangetrokken. Essentium heeft $ 22,2 miljoen extra binnengehaald. Er geldt een hoge waardering AM-bedrijven. Zit je als startup in de 3D printindustrie in Europa aan de verkeerde kant van de plas?

Desktop Metal spant de kroon. De $ 160 miljoen komt dit keer van een groep investeerders onder leiding van Koch Disruptive Technolgies (KDT). Andere investeerders zijn GV, Panasonic en Techtronic. KDT is een divisie van Koch Industries, een Amerikaans conglomeraat van bedrijven actief in uiteenlopende sectoren. Het is het tweede grootste bedrijf in privébezit met zo’n 120.000 medewerkers. Chase Koch, president van KDT, zegt erg ‘bullish’ te zijn over de vooruitzichten voor Desktop Metal. “Niet alleen als een investeerder, maar ook als klant en partner.

Waardering Desktop Metal: $ 1,5 miljard

In totaliteit staat de teller bij Desktop Metal nu op $ 438 miljoen dat investeerders in de ontwikkelaar van 3D metaalprinters hebben gestopt. In het persbericht over deze nieuwe investeringsronde schrijft het bedrijf dat in het eerste kwartaal van 2019 de eerste Production printsystemen worden uitgeleverd, de industriële metaalprinters waarmee het onder andere met de Metal Jet van HP concurreert. Tot nog toe zijn er alleen voor bètaklanten machines beschikbaar in Burlington, waar Desktop Metal het hoofdkantoor heeft. De bredere uitrol in de markt staat pas voor 2020 op de planning. Daarnaast is in 2018 de uitlevering van het Studio System+, een desktop 3D metaalprinter, voorzichtig op gang gekomen. Deze zou dit kwartaal ook in Europa leverbaar worden.

Binder jetting technologie heeft engineer materiaalvrijheid

Lees het interview met Desktop Metal CTO Jonah Myerberg in 3D Print magazine

Het Production System van Desktop Metal, waarvan de leveringen dit kwartaal zouden starten.

Wie heeft de grootste beurskapitalisatie?

Volgens Forbes brengt deze nieuwe investeringsronde de waardering van Desktop Metal op een slordige $ 1,5 miljard dollar. Ter vergelijking: AM-pionier 3D Systems heeft een marktkapitalisatie van $ 1,27 miljard; Stratasys, de andere grondlegger van de AM-industrie, was deze week op de beurs $ 1,16 miljard waard. En het Belgische Materialise kun je voor $ 745,8 miljoen inlijven. En SLM Solutions, dat met tegenvallende resultaten kampt, is een slordige € 187 miljoen waard. Ric Fullop, CEO en oprichter van Desktop Metal, zegt dat dit vers kapitaal het bedrijf in de positie brengt om op te schalen en nieuwe R&D-activiteiten te financieren.

Een robotgripper geprint met de technologie van Essentium.

Essentium: $ 22,2 miljoen

Essentium heeft $ 22,2 miljoen opgehaald. Het bedrijf dat met een plasma ionentechnologie FDM printstukken sterker maakt in de Z-richting en met de HSE platform het printen versnelt,  kondigde eind vorig jaar al aan dat BASF Venture Capital een nieuwe investeringsronde zou leiden. Ook Materialise doet hieraan mee. Met het geld wil Essentium het AM-platform en materiaalportfolio verder uitbreiden. Essentium zegt dat met het HSE platform FDM printen een factor tien sneller wordt. De 3D printer (kostprijs $ 75k) is geschikt voor technische kunststoffen en kan in drie seconden de temperatuur in de nozzle laten toenemen van 20 tot 600 graden C.

En wat doen de bedrijven in Europa?

Eind verleden jaar maakte in Italië Roboze bekend dat het een investering van € 3 miljoen heeft gekregen om de groei te financieren. Een schamel bedrag vergeleken met de Amerikaanse investeringen.

Argo 500
Roboze heeft in Italië mede dankzij EU investeringsgelden 3 miljoen euro opgehaald voor de komende 18 maanden.

Back to top button