Technology

DMG Mori vol in 3D metaalprinten:

DMG Mori wil binnen niet al te lange tijd 100 3D metaalprinters verkopen. Daartoe komt er in Pfronten (D) een vierde AM Excellence Center en start de machinebouwer een consultancy tak. Met de nieuwe Optomet software verlaagt het concern de drempel om in 3D metaalprinten te stappen. Optomet wordt als open software aangeboden. Deze kan voor alle merken slm machines worden gebruikt.

Dat heeft de top van DMG Mori gezegd tijdens de huisshow in Pfronten, waar zowel de 2e generatie Lasertec 30 SLM als de nieuwe, compacte Lasertec 12 SLM werden gedemonstreerd. Ook de hybridemachine, waarmee DMG Mori enkele jaren geleden in de AM-markt is gestapt, stond er. De nozzle voor deze machine wordt 3D geprint op de poederbedmachine.

“Met Optomet software brengen we het ontwikkelen van parametersets terug van maanden naar uren of een dag”


Een schaalmodel van de nozzle van de Lasertec 65 3D hybridemachine, die tegenwoordig wordt geprint op de Lasertec 30 SLM machine.

AM kent geen beperkingen in alle sectoren

Christian Thönes, CEO van DMG Mori AG, is optimistisch over de additive manufacturing markt. “In de dentale industrie wordt 3D metaalprinten al tien jaar gebruikt. Ook in de luchtvaart- en medische industrie zie je meer toepassingen. Ik denk dat alle industrieën dit kunnen gebruiken”, aldus de topman van de Japans-Duitse machinebouwer. Daarvoor zijn twee aspecten belangrijk. Allereerst moeten designers anders gaan denken en de functionaliteit van additive manfacturing begrijpen. Ten tweede moeten de machines naar een industrieel niveau worden gebracht. “De machines moeten passen in de totale workflow. Daarom denken wij ook al na over automatisering. Dan kent additive manufacturing geen beperkingen meer in alle branches.”

Optomet software beschikbaar voor alle poederbed metaalprinters

Marco Kramer, sales engineer bij DMG Mori Nederland, geeft uitleg over een 3D geprint onderdeel waarvan de parameters met Optomet zijn berekend.

Interessant is te zien hoe DMG Mori heel bewust voor een volledig open aanpak kiest. De beide poederbed metaalprinters zijn open, net als de hybride machine. Nu gaat het ook de Optomet software, ontwikkeld door het Indiase Intech, als een open oplossing uitrollen. Met deze software kunnen gebruikers van elk type slm metaalprinter automatisch de parameters berekenen voor metaalpoeder van elke willekeurige leverancier, laagdikte en laservermogen waarmee men print. Daarmee wil men het gebruik van 3D metaalprinten vergemakkelijken en de uitrol ervan versnellen. Mathias Wolpiansky, directeur van Realizer (de onderneming die de technologie ontwikkeld en waarin DMG Mori meerderheidsaandeelhouder is): “Met Optomet brengen we de ontwikkeling van parametersettings voor een nieuw materiaal of voor een andere laagdikte terug van maanden tot uren. De parameters die Optomet berekent, komen voor 90% al bij het eindresultaat.” Daarmee wil DMG Mori de instapdrempel voor 3D metaalprinten verlagen. Klanten behouden daarnaast de volledige vrijheid om bij elke leverancier metaalpoeders te kopen en kunnen zelf de parametersettings ontwikkelen.

FOTO: een PKD frees 3D geprint met de Lasertec 12 SLM. De frees bevat interne koelkanalen.

In de maart editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel over de 3D metaalprintstrategie van DMG Mori lezen.

Een voorbeeld van een werkstuk met verschillende mechanische eigenschappen, in één keer 3D geprint op de Lasertec 65 3D.

De compacte Lasertec 12 SLM is op Formnext 2018 voor het eerst getoond. Op de huisshow in Pfronten konden de bezoekers er nader kennis mee maken. Net als de andere 3D metaalprinters van DMG Mori wordt CELOS als besturingsschil gebruikt, zodat softwarematig de AM technologie geïntegreerd kan worden in de CNC-workflow.
Back to top button