software

3MF format en 3Shape software digitaliseren workflow tandtechnisch labo

Kleuren en geometrie scannen en direct inlezen in Stratasys DentaJet

Dankzij het 3MF format kunnen dentale laboratoria rechtstreeks het kleurprofiel uit het 3Shape Dental Systems inlezen in de software van de Stratasys DentaJet multimateriaal printer. In combinatie met een intra-orale scanner wordt het 3 printen van kleurechte prothesen gemakkelijker.


Zowel de geometrie als de kleur van de mond worden in een keer gescand. Met de nieuwe digitale workflow van 3Shape wordt de workflow in de tandtechnische praktijk verder gedigitaliseerd. De software van 3Shape Dental System levert een naadloze verbinding tussen tandartspraktijken en tandtechnische laboratoria.

Kleuren afstemmen lastig en tijdrovend

“In de tandheelkunde is gedetailleerde aandacht voor esthetiek cruciaal, maar vooral het nauwkeurig afstemmen van tandkleur is lastig en tijdrovend”, aldus Rune Fisker, 3Shape Senior Vice President voor Product Strategy. Dankzij de samenwerking tussen 3Shape en Stratasys kan men een zeer realistische replica van de mond van de patiënt maken op basis van een TRIOS-scan. Tot nog toe is het nogal een klus om de donkere kleur van de tandstomp en de transparantie van de kroon qua kleur af te stemmen op de rest van het gebit. 3Shape Dental System heeft aan de nieuwe release de mogelijkheid om met het3MF formaat te werken toegevoegd. Dit format kan veel meer informatie bevatten dan een stil file, die niet meer dan de geometrie van het te printen product bevat. Met 3MF kunnen dentale laboratoria de kleurmogelijkheden van de Stratasys PolyJet 3D printers maximaal benutten, aldus Ron Ellenbogen, Stratasys Director of Dental Products

3MF wint aan populariteit

3MF, een open-source bestandsformaat ontwikkeld door het 3MF Consortium waar Stratasys ook lid van is, wint de laatste tijd aan populariteit. De file bevat alle informatie over het model tot op voxelniveau van de binnenkant Stratasys gebruikt de mogelijkheden van het dataformat ook voor het 3D printen van Pantone gevalideerde kleuren met de multimateriaal 3D printers.

Wil je meer weten over de Stratasys DentaJet 3D printer? Seido Systems is de Stratasys partner in de Benelux.

Back to top button