Materials

Igus lanceert slijtvast iglidur i3000 voor DLP printers

Levensduur van tandwielen 30 tot 60 keer langer

Een levensduur van 30 tot wel 60 keer langer: dat belooft igus met het nieuwe iglidur i300 hars voor DLP printers. Het is het eerste hars voor DLP-printen van slijtdelen. Het materiaal is tribologisch geoptimaliseerd en leent zich dus bij uitstek voor het printen van tandwielen. Igus start nu de bètatest met klanten.


“We hebben in laboratoriumtests kunnen aantonen dat de levensduur van iglidur i3000 minstens 30 keer langer is dan 10 geteste commercieel 3D-printharsen. Bij sommige toepassingen verwachten we zelfs een verlenging van de levensduur met een factor 60”, zegt Tom Krause, hoofd Additieve Productie bij igus over het nieuwe materiaal. Iglidur i3000 is naast het filament en het poeder voor SLS het derde materiaal dat igus voorf 3D printen ontwikkelt.

Duits concern 3D printte in 2021 liefst 200.000 componenten voor klanten


Robuust materiaal

Met dit nieuwe materiaal wil igus een robuust materiaal voor DLP op de markt brengen, dat juist sterk is voor toepassingen als tandwielen voor de modelbouw en andere componenten die belast worden. Het is tribologisch geoptimaliseerd en daardoor veel slijtvaster. Een ander voordeel: het benodigde onderhoud voor smeerwerkzaamheden is nihil. Microscopische vaste smeermiddelen zijn in het materiaal geïntegreerd. Ze komen onafhankelijk vrij tijdens de beweging.

Rendabel alternatief

Naast de 3D-printhars zelf kunnen klanten ook onderdelen die hiermee zijn gemaakt rechtstreeks bij igus bestellen. igus breidt hiervoor zijn 3D-printservice uit. Daartoe investeert het bedrijf in 3D printers die een resolutie van 0,035 mm halen. De fijnste details en zelfs interne kanalen kunnen gemakkelijk worden gerealiseerd. In de online configurator kunnen klanten hun eigen STEP-file van een tandwiel uploaden en met enkele muisklikken het tandwiel configureren. Tom Krause: “Dankzij de combinatie van 3D-printen en online configuratie behoren wekenlang wachten op slijtagevrije speciale componenten tot het verleden. In 2021 produceerde igus meer dan 200.000 abrasiebestendige componenten met behulp van 3D-printen in Keulen, zonder minimale bestelhoeveelheid, tot 10.000 stuks. Vooral in tijden van knelpunten en verstoorde toeleveringsketens is 3D-printen een rendabel alternatief.”

Back to top button