Applications

Desktop Health: FDA goedkeuring 3D printen blijvende tandprotheses

Desktop Health lanceert Einstein 3D printers en nieuw hars voor dentale sector

Komt de glimlach straks ook uit een 3D printer? Desktop Health, de medische tak van Desktop Metal, zegt met de nieuwe Einstein 3D printers en het Flexcera Smile Ultra+ materiaal zowel tijdelijke als permanente gebitsrestauraties te kunnen 3D printen. Het materiaal heeft FDA-goedkeuring gekregen voor permanent gebruik. Het eindresultaat is te danken aan de zelf ontwikkelde 385 nm technologie voor de DLP-printer.


Desktop Health wil in de dentale industrie een stap verder gaan. Michael Jafar, President en CEO, spreekt over een doorbraak voor de sector.  “Een tandarts kan nu facings, bruggen, kronen, kunstgebitten, en meer 3D printen. Mooie, functionele tandheelkundige prothesen met keramiekachtige sterkte zijn dezelfde dag mogelijk.” En daar zit voor de patiënt een van de belangrijke voordelen: de wachttijd wordt verkort van weken naar amper uren.

Andere golflengte en closed loop systeem

Het gaat om de combinatie van de eigen DLP-printtechnologie, waaraan jarenlang onderzoek is voorafgegaan, met de nieuwe generatie materialen. De DLP-printer werkt met een golflengte van 385 Nm (NanoFit 385 technologie) gecombineerd met Hyperprint, een closed loop systeem dat de warmte-ontwikkeling regelt. Hierdoor print de nieuwe machine de helft sneller dan zijn voorganger, met een betere pasvorm. De Einstein 3D printers zijn er in een standaard uitvoering, de Pro en de Pro XL-versie. De standaard en de Pro XL 3D printer zijn in feite een DLP-printer die met een andere golflengte werken; enkel het bouwvolume verschilt. De Pro werkt niet alleen met de 385 nm golflengte maar eveneens met Continuous Digital Light Manufacturing (cDLM). EnvisionTec (tegenwoordig onderdeel van Desktop Metal) heeft deze technologie enkele jaren geleden geïntroduceerd. Om de snelheid te verhogen beweegt het bouwplatform continu in de Z-richting.  De Pro versie is met name bedoeld voor de kleinere laboratoria.

Nanokeramisch materiaal

De 3D printer is onderdeel van een breder ecosysteem dat het Amerikaanse concern voor de dentale sector ontwikkeld heeft. Tegelijk met de aankondiging van de Einstein printers maakt Desktop Health bekend dat de FDA in Amerika het nieuwe Flexcera Smile Ultra+ materiaal heeft goedgekeurd voor zowel tijdelijk als permanent gebruik(FDA 510(k) Class 2). Hiermee print men bruggen, kronen, tanden en facings. Vergeleken met andere harsen is Flexcera Smile Ultra+, een nanokeramisch materiaal, sterker. Het is 3 keer sterker qua breuk dan gangbare materialen en minder gevoelig voor vocht. De combinatie van materiaal en 3D printtechnologie zorgt voor een goede pasvorm en een natuurlijk ogende afwerking van de prothesen.  Afgelopen voorjaar kreeg Desktop Health al FDA-goedkeuring voor Flexcera Base voor uitneembare prothesen.

Back to top button