Applications

ERIKS schaalt 3D printen voor OEM- en MRO-klanten op

ERIKS heeft afgelopen jaar zo’n €350.000 bespaard door productiehulpmiddelen te 3D printen. De servicepartner voor de industrie gaat nu het 3D printen van tooling én onderdelen opschalen en aanbieden aan zowel OEM- als MRO-klanten, te beginnen in de voedingsindustrie. Hiervoor voldoet het volledige proces aan de EC1935/2004 norm. ERIKS ondersteunt de klanten door met data-analyse geschikte onderdelen te identificeren, het aanpassen van het design en vervolgens het 3D printen van de onderdelen op de zeven Ultimaker S5 printers die in de Clean Manufacturing Facility in Alkmaar staan.


“De besparing van €350.000 was voor ons een eye-opener. De grootste besparing komt doordat we met 3D printen onze productie meer lean en efficiënter hebben kunnen inrichten”, zegt Sander Splinter, Algemeen Directeur  van ERIKS Nederland. De aanbieder van technische componenten en services voor de industrie werkt sinds twee jaar nauw samen met Ultimaker aan het concept om industriële onderdelen te produceren met de Ultimaker S5 die aan vooraf gestelde kwaliteitseisen voldoen. “We hadden al 3D printers en zagen: dit kan groter worden”, vult Job van de Sande, Head of Technology Sealing & Polymer Technology bij ERIKS aan.

ERIKS valideert zijn volledige 3D printproces met Ultimaker S5 voor EC1935/2004 norm voor de voedingsindustrie

Een voorbeeld van een tool die geprint wordt.

Data-analyse en on site scans

Een 3D printteam vanuit ERIKS hoofdkantoor in Alkmaar heeft de verschillende productievestigingen in het land bezocht om de mogelijkheden van 3D printen toe te lichten. De ideeën komen immers vaak van de mensen die het werk doen. Ook worden er on site scans gedaan. In eerste instantie zijn het vooral productiehulpmiddelen. Daarmee heeft ERIKS de productie niet alleen meer lean gemaakt, maar ook veiliger. Sander Splinter geeft een voorbeeld van een lastool voor pijpassemblage, dat ERIKS tegenwoordig 3D print. “Daarmee halen we een veiligheidsvoordeel en we voorkomen afkeur en rework doordat de pijpen precies op de goede plek worden gehouden. Je kunt dus keer op keer besparen.” Daarnaast is het team aan de slag gegaan met data-analyse. In het ERP-systeem zijn aan alle producten tekeningen, CAD-modellen en specificaties gekoppeld. Job van der Sande: “Je moet er pro-actief in staan. Rondkijken naar problemen maar ook de insteek van data-analyse kiezen. In SAP herkennen we met data-analyse spare parts die in aanmerking komen voor 3D printen.”

3D printen heeft bij ERIKS inmiddels geleid tot een totaal andere visie op de manier waarop je voorraden inricht. Digital warehousing is deels al realiteit

Digital warehousing wordt realiteit

Deze aanpak heeft bij ERIKS inmiddels geleid tot een totaal andere visie op de manier waarop je voorraden inricht. Digital warehousing is deels al realiteit. “Kleine series gaan we wellicht 3D printen; end of life producten ook. Of onderdelen met hoge opstartkosten maar die de klant wel nog tien jaar moet kunnen leveren”, legt Job van de Sande uit. Er zijn meerdere economische redenen die 3D printen rechtvaardigen tegenover een conventionele productietechniek. Het gaat ondertussen niet alleen om productiehulpmiddelen maar ook om onderdelen, die sneller en met meer ontwerpvrijheid ge-3D-print kunnen worden dan ze met bijvoorbeeld spuitgieten gemaakt kunnen worden. Dat concept gaat ERIKS nu opschalen en uitrollen naar OEM- en MRO-klanten in de voedingsindustrie. Daarbij gaat ERIKS bij klanten on site de onderdelen en tools scannen en voorraad- en gebruiksdata analyseren om de juiste producten te identificeren. De eigen analysetool kijkt niet alleen naar de technische aspecten maar ook naar de economische. Vervolgens co-engineert het 3D printteam de producten om ze geschikt te maken voor 3D printen op een van de Ultimaker S5 printers. “FDM printers zijn een goed platform hiervoor. De materialen zijn stabiel en gaan steeds meer lijken op de industriele kunststoffen voor CNC verspanen of spuitgieten”, zegt Job van de Sande. “Steeds meer materialen zijn in lijn met wat er al was aan materialen.”

Clean Manufacturing Facility

Om voor de voedingsindustrie te kunnen 3D printen, gebruikt ERIKS gecertificeerde materialen en heeft men het volledige proces in Alkmaar gevalideerd volgens de EC 1935/2004 norm. Om aan deze norm te voldoen is er de Clean Manufacturing Facility gebouwd. Hier staan de Ultimaker S5  printers waarvan ook verschillende met de Pro Bundle (Material Station en de Airmanager) in een geconditioneerde ruimte. Voor de assemblage van kritische delen beschikt ERIKS hier over een ISO klasse 6 cleanroom. Job van de Sande: “Naast het hebben van een conditioneerde ruimte komt veel kijken bij  de validatie, zoals de volledige tracebility van de keten van ‘ruwe’ materialen tot en met eindproducten en het aantonen dat alles waarmee het materiaal in aanraking komt tijdens dit proces geen nadelige effecten heeft op de voedselveiligheid.”  Pro Bundle, die Ultimaker sinds enige tijd voor de S5 printer aanbiedt, kan een belangrijke rol spelen in verdere opschaling van het proces. Job van de Sande: “Het is belangrijk de materialen af te schermen, dat moeten we voor de norm aantonen. Voorheen deden we dit op een andere wijze, maar nu zit dit standaard in de Pro Bundle.

Ervaring ERIKS helpt Ultimaker

Jos Burger, CEO van Ultimaker, bestempelt de manier waarop ERIKS de 3D printers van Nederlandse bodem inzet als een toepassing uit de “Eredivisie”. “3D printen is nog vrij jong. Het heeft zich ontwikkeld van een speeltje van de Makerworld tot iets dat relevantie voor vele industriele segmenten en sectoren heeft . ERIKS heeft veel geïnvesteerd in kennis en competenties om voorloper te zijn.” Hij vindt het sterk hoe ERIKS het bredere perspectief van 3D printen ziet en business development managers bij de bedrijven laten scannen voor proefprojecten en de oplossing dan implementeert.” De samenwerking met ERIKS levert Ultimaker relevante kennis op. Deze helpt beter te begrijpen welke barrières weggenomen moeten worden om 3D printen verder te laten doordringen in de industrie. “Dat gaat verder dan de 3D printers; het gaat om het trainen van personeel, het inrichten van service en support en software voor het beheren van de workflow”, zegt Jos Burger.

Ultimaker heeft dit laatste punt concreet opgepakt en komt binnenkort met software updates. “We willen een aantal belangrijke hordes vanuit de IT-kant wegnemen. Dit zal de adoptie van 3D printen nog verder versnellen”, zegt Jos Burger. Hij verwacht dat de aanpak van ERIKS als voorbeeld zal werken en méér bedrijven uit de industrie aanzet 3D printen toe te passen. “Efficiëntie is noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven en inzet van 3D-printen kan het verschil maken.”

Back to top button