ApplicationsTechnology

RapidPro 2020: Nederlandse primeurs en AM in de digitale productie

RapidPro 2020 heeft voor de bezoekers deze week een aantal primeurs in petto. Toevallig of niet: ze komen uit het Oosten van Nederland. Zo lanceert CAD2M de eerste industriële 3D printer van dddrop; en QDP is deze week gestart met 3D printen met de Carbon 3D printer.


CAD2M trekt op de eerste dag van RapidPro het doek van de nieuwe 3D printer, ontwikkeld door het team van IF-Adamas, het moederbedrijf van dddrop 3D printers. “We hebben onze jarenlange ervaring in de maakindustrie en onze kennis van 3D-printen in het nieuwe ontwerp verzameld”, zegt Alfred Uytdewilligen, eigenaar van CAD2M en hoofd van de R&D-afdeling van IF-Adamas, “de nieuwe machine wordt op maat gemaakt voor innovatieve professionals.” De dddrop EVO Twin heeft de afgelopen jaren zijn weg gevonden naar steeds meer industriële klanten van CAD2M, die de machine onder andere inzetten voor de productie van tooling. Met het nieuwe concept gaat dddrop een stap verder door nieuwe functionaliteiten aan de 3D printer toe te voegen. 

RapidPro belicht de totale workflow voor digitale productie

Ook het thema 3D betonprinten komt dit jaar aan bod op RapidPro. Kamp C in Westerlo heeft ervaring met de grootste betonprinter in Europa en deelt deze op 5 maart.

Carbon3D primeur

Zoals vorige week al bericht, zorgt QDP uit Duiven voor de tweede primeur. Als eerste in Nederland beschikt het ontwerpbureau en spuitgietbedrijf over de Carbon 3D printer, waarmee kleine series kunststof producten van hoogwaardige kwaliteit geproduceerd kunnen worden. Dat sluit naadloos aan op het thema Digitale Productie ecosysteem waarvoor RapidPro dit jaar kiest. Hetzelfde geldt voor de gieterijen die op de beurs staan. Voor het eerst heeft de Nederlandse Vereniging van Gieterij Technici voor een gezamenlijke deelname aan RapidPro gekozen. In een aantal presentaties, onder andere over lost foam gieten en zandgieten in combinatie met 3D printen, illustreren leden van de NVvGT de positie van gieten in de digitale productieworkflow. 

Engie Fabricom geeft op RapidPro antwoord op de vraag CNC frezen, 3D printen of een andere techniek.

3D metaalprinten onderdeel van proces

3D metaalprinten staat niet op zichzelf. Dat komt sterker dan ooit dit jaar op RapidPro tot uitdrukking in het lezingenprogramma. Veel aandacht is er voor het thema meten, met onder andere presentaties van GOM en Hexagon Manufacturing Intelligence, de digitalisering waarover Peter ten Haaf van Sirris spreekt en de afweging CNC frezen of 3D metaalprinten. Dit laatste wordt opgepakt door Yannick Stroobants van Engie Fabricom. Onlangs heeft het Belgische bedrijf Lloyd’s certificering gekregen voor het 3D printen met 316L. Peter van Putten van Spark Makerszone in Den Bosch presenteert de eerste ervaringen die hier zijn opgedaan met de Metal X van MarkForged.

3D printen met composieten

Naast 3D metaalprinten komt het thema kunststoffen uitgebreid aan bod, met onder andere een presentatie door Fedor Antonov, co-founder van Anisoprint  dat 3D print met continue vezels. Hij laat verschillende toepassingen zien van deze bijzondere printtechnologie om onderdelen te produceren die twee keer sterker en lichter zijn dan aluminium. 

Anisoprint 3D print met continue vezels. Daarmee maak je sterkere en lichtere onderdelen dan met standaard aluminium.

Hoe selecteer je onderdelen?

De vraag waar veel bedrijven mee worstelen is: hoe selecteer je onderdelen die je het beste kunt gaan 3D printen? Michael Suwiczak van 3Yourmind hoe de algoritmen van het Duitse bedrijf onderdelen selecteren en hoe software alle partijen in de 3D workflow met elkaar verbindt. Hij gaat ook in op hoe standaardisatie van datatransfer de komende jaren nieuwe vormen van automatisering in additive manufacturing mogelijk zal maken. 

RapidPro 2020 is 4 en 5 maart in Veldhoven

Hier vind je het overzicht van alle deelnemers

Foto: K3 D en Additive Industries presenteren de businesscases voor industrieel 3D metaalprinten.

Back to top button