Technology

3D printen op Nederlandse postzegels over innovatiekracht

3D geprinte enkelbrace van Exo-L op postzegel

3D printen heeft het gehaald tot op de Nederlandse postzegel. PostNL heeft deze week een nieuwe reeks postzegels uitgegeven die aandacht schenken aan het innovatief vermogen van Nederland. 3D printen komt terug op de postzegel met daarop de gepersonaliseerde enkelbrace van Exo-L en een materiaal met variabele stijfheid. Voorbeeld van de innovatiekracht van Nederland.


PostNL wil met de 10 postzegels onderstrepen welke positie Nederland internationaal inneemt als het om innovatie gaat. In de Europese Unie behoort Nederland tot de top 5, wereldwijd staat het in de top 10. De hoge score is onder meer te danken aan de intensieve publiek-private samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven.  Samen met de TU Delft zijn daarom bijzondere innovatieprojecten geselecteerd. Striptekenaar Erwin Suvaal heeft 10 van deze innovaties verwerkt in een vrolijke tekening.

PostNL geeft bijzondere reeks postzegels uit over innovatiekracht Nederland

Exo-L
De enkelband van Exo-L.

Enkelband en materialen met variabele stijfheid

De striptekenaar heeft op een klein oppervlak de elementen geschetst die nodig zijn om de innovatie te kunnen begrijpen. Dat doet hij door eerst de elementen te selecteren die nodig zijn om de innovatie te kunnen begrijpen. “Bij de zonne-energie op de binnenwateren bijvoorbeeld gaat het om water en om zonnepanelen”, aldus Suvaal. Bij 3D printen zie je de benen van een hardloper die vrolijk rent met zijn op maat gemaakte brace van Exo-L, terwijl op de achtergrond een persoon zichtbaar is die duidelijk moeite heeft met lopen. Hiermee laat Suvaal zien hoe de geprinte brace optimaal beschermt tegen enkelverzwikking. Het tweede voorbeeld van 3D printen op een van de postzegels is hoe je een stoel kunt printen met variabele stijfheid. Aan de TU Delft worden hiervoor nieuwe materialen ontwikkeld. Hierdoor wordt multifunctioneel ontwerpen mogelijk.

Samenwerking met TU Delft

Andere innovaties op de postzegels zijn onder andere 4Fold, een opvouwbare vrachtcontainer, Tiler, een systeem voor het draadloos opladen van e-biks, een game dat afleiding geeft bij de tandarts en een oplossing om in de stad regenwater duurzaam te hergebruiken. De postzegels laten zien dat de innovaties op allerlei gebieden worden toegepast, uiteenlopend van energiebesparingsprojecten, slimme transportoplossingen en flexibele productiemogelijkheden tot effectief watermanagement en vernieuwingen in de gezondheidszorg. Het zijn allemaal innovaties uit de broedkamer van de TU Delft, het TU Delft Innovation & Impact Centre. Op de campus zijn meer dan 250 bedrijven, startups, onderzoeksinstituten en fieldlabs actief.

De postzegels die de innovatiekracht van Nederland illustreren, zijn via de reguliere kanalen verkrijgbaar en hebben een onbepaalde geldigheidstermijn.

De 10 postzegels.
Back to top button