Technology

Hyb-Man consortium 3D print complete elektronica producten

Consortium Holst Centre zoekt industriepartners

Een aantal bedrijven in het Hyb-Man consortium is klaar voor de volgende stap: 3D printen van gepersonaliseerde elektronica. De oplossing om het complete product te 3D printen, behuizing inclusief elektronica, is er. Het consortium zoekt nu industriële partners om de marktintroductie van volledig 3D geprinte elektronicaproducten te ondersteunen.


Hyb-Man

In drie jaar tijd hebben TNO at Holst Centre, Neotech, Bosch en Signify samen met een groot aantal andere partijen twee verschillende productieprocessen geïmplementeerd. Daarmee kan men functionele elektronica volledig 3D printen, zowel de behuizing als de PCB’s zelf. Deze ontwikkeling is noodzakelijk omdat de product life cycle van elektronicaproducten steeds korter wordt, de producten meer en meer gepersonaliseerd worden en ecovriendelijk moeten zijn. De vier partners, die de volledige waardeketen bestrijken, zijn zover dat ze first time right kunnen produceren, om hiermee afval te verminderen en personalisatie mogelijk te maken.

Oplossing voor complete productieketen

Dat doen ze door 3D printen als productietechniek voor het hele product in te zetten. Het consortium heeft de juiste processen ontwikkeld om zowel de elektronica als ook de structurele materialen te 3D printen.  De componenten worden in de 3D geprinte vorm geplaatst waarna de geleidende structuren worden geprint waarover een near infrared uithardende hars wordt geprint. Het concept kan aangepast worden aan een groot aantal elektronica componenten. Ook de noodzakelijke designsoftware werd door het consortium ontwikkeld, evenals simulatie, automatisering, quality control, tooling et cetera. Met deze oplossingen zijn de eerste demonstrators gerealiseerd. Het voordeel is, naast de personalisatie, de vrije vormgeving. Dit moet uiteindelijk leiden tot een versnelling van de innovatie.

De video hierboven geeft een indruk van de manier waarop de partijen de elektronicacomponenten printen.

Industriepartners gezocht

De volgende stap die de bedrijven in het Hyb-Man consortium gaan zetten, is samen met industriepartners de eerste concrete toepassingen ontwikkelen. Hiervoor zoekt men nieuwe partners. De initiatiefnemers zien toepassingen zowel in de consumentenelektronica, automotive alsook andere industriesegmenten. Het nieuw te vormen consortium zal extra funding krijgen en uitgebreid worden met een team van zowel technische als industriële experts. Men ziet dit als een beslissende stap naar het 3D printen van elektronica, met nieuwe designmethoden, materialen en industriële eindgebruikers.

Back to top button