postprocessing

Formule 1 kan niet meer zonder additive manufacturing

Alfa Romeo F1 team en AM Solutions gaan samenwerken

De formule 1 wereld kan niet meer zonder additive manufacturing. Dat zegt Christoph Hansen, directeur Technology and Innovation bij Sauber Engineering. Het Zwitserse engineeringteam achter de F1 racenwagen van Alfa Romeo Racing Orlen heeft deze week bekend gemaakt te investeren in post-processing apparatuur van AM Solutions.

Een van de drie businessactiviteiten van het Zwitserse Sauber Goup is Sauber Motorsport, dat het Alfa Romeo Racing Orlen F1 team aanstuurt. Dit F1 team maakte deze week bekend een samenwerking aan te gaan met AM Solutions, het merk waaronder Rösler technologie aanbiedt om 3D geprinte onderdelen na te bewerken voor betere oppervlaktefunctionaliteit. Christoph Hansen, bij Sauber verantwoordelijk voor de AM-activiteiten, ziet de technologie als een “enabler voor complexe, lichtgewicht producten”.

Sauber Engineering: naast automatisering is herhaalnauwkeurigheid bij post-processing belangrijk

Voor de doorontwikkeling van de F1 racewagen tussen twee raceweekends in is 3D printen onmisbaar geworden.

Honderden onderdelen

Het ontwikkelteam achter de Zwitsers-Italiaanse renstal benut 3D printen echter vooral om sneller iteraties te kunnen doorvoeren als tussen twee F1 races de wagen verder geoptimaliseerd moet worden. “Per week 3D printen we honderden delen, tot wel 160 sets per dag. We printen alles in huis. Want hoe korter de leadtimes, des te sneller ontwikkelen we en des te meer prestaties leveren op de racetrack.” Hoewel Sauber ook eindonderdelen voor de F1 bolide print, gaat het vooral om schaalmodellen die gebruikt worden voor windtunneltesten. Om goede metingen te kunnen doen is reproduceerbaarheid van het oppervlak essentieel. Post-processing hoort daar ook bij.

Herhaalnauwkeurigheid bij post-processing

Tot nog toe kost post-processing van de AM-onderdelen veel handwerk. Om dit deels te automatiseren investeert de Zwitserse renstal in drie S1 systemen van AM Solutions. Dit nieuwe systeem verwijdert automatisch het resterende poeder en reinigt daarna zowel kleinere als grotere 3D geprinte onderdelen. AM Solutions heeft de kort waarin de producten liggen aangepast voor een optimalere verdeling en rotatie van de stukken. Ook is het systeem nu ATEX-conform.

Tijd en geld besparen

Frédéric Vasseur, Team Principal Alfa Romeo Racing ORLEN en CEO Sauber Motorsport zegt dat de technologie van AM Solutions het team helpt onderdelen snel, efficiënter en met minder afval af te werken. “Dat betekent dat we tijd en geld besparen, twee middelen die beperkt zijn in deze sport. Tegelijkertijd wordt ons proces duurzamer.” Stephan Rösler, President en CEO van Rösler Oberflächetechnik, is blij met de samenwerking met het F1 raceteam. “Als een vroege gebruiker van 3D printen, heeft Sauber het belang ingezien van nabewerking in termen van automatisering, kosteneffectiviteit en herhaalbaarheid in de AM productieketen. Hun diepgaande kennis en ervaring zal ons helpen om onze oplossingen verder te verbeteren.”  

AM Solutions
Christoph Hansen (links) samen met Stephan Rósler.

Christoph Hansen deed zijn uitspraak tijdens Inside AM, een reeks webinars die AM Solutions tot aan Formnext organiseert en waarin aansprekende klanten van de post-processingapparatuur aan het woord komen.

Back to top button