ApplicationsTechnology

EOS en Sauber Technologies voor 3 jaar technologiepartners

Focus op seriematig kunststof 3D printen met P 500 systeem

EOS heeft tijdens de F1 race in Barcelona een samenwerkingsovereenkomst getekend met Sauber Technologies. Het gaat om een 3-jarig technologie partnerschap. De twee bedrijven bundelen hun kennis waar het gaat om het optimaliseren en produceren van spoilers, eindonderdelen voor de F1 racewagens van het Alfa Romeo F1 team Orlen en voor tooling voor in de productie.


Dit jaar nog installeert Sauber een EOS P 500 systeem, het industriële printsysteem voor kunststof onderdelen. Het systeem is van zichzelf al gericht op serieproductie, onder andere doordat het poeder vlak voor het smelten op een ideale verwerkingstemperatuur wordt gebracht. Hierdoor nemen de belichtingstijd en het de tijd voor het recoaten af. Doordat de machine geautomatiseerd kan worden, kan men de productie verder opvoeren. In eerste instantie gaan de Zwitsers, die al over een uitgebreid 3D printerpark beschikken, aan de slag met PA 2200, een Nylon 12 materiaal.

Nieuwe benchmark voor serieproductie met AM

EOS P 500

Hogere productiviteit en lagere stukskosten

Automatisering is een van de redenen waarom EOS drie jaar lang wil samenwerken met Sauber Technologies. Markus Glasser, Vice President EMEA bij EOS, gaat automatisering in de F1 wereld een belangrijke rol spelen nu er alsmaar meer seriematige toepassingen van additive manufacturing komen. Daarmee wil de race industrie de productiviteit verhogen en de stukskosten van de 3D geprinte onderdelen verlagen. “Sauber is de eerste klant die additive manufacturing op basis van polymeren in zijn productie integreert, onder meer door de installatie van een EOS P 500-systeem. Reproduceerbare kwaliteit van de werkstukken is bij serieproductie doorslaggevend. Samen met Sauber willen we hier een nieuwe benchmark zetten.” Het doel van de samenwerking is via toepassingen voor de F1 sport ook voor andere sectoren toepassingen te gaan ontwikkelen.

Voor de Zwitsers is het interessante aan de samenwerking met EOS, zo legt Christoph Hansen, COO Sauber Technologies, uit het netwerk rondom het AM-concern. Sauber krijgt via de samenwerking toegang tot dit netwerk van bedrijven die end-to-end oplossingen aanbieden maar ook customized AM machines ontwikkelen.

Back to top button