Technology

Duitse industrie startklaar voor serieproductie met AM

Consortium met BMW en GKN bouwt AM productielijn voor 50.000 onderdelen per jaar

Een consortium met behalve BMW en GKN ook mkb-bedrijven en onderzoeksinstellingen heeft een schaalbare productielijn voor additive manufacturing gebouwd. BMW kan op de lijn 50.000 metalen onderdelen 3D printen(met LPBF-technologie) én 10.000 customized én reserve-onderdelen te produceren. Als de vraag groter is, kan de prodcutielijn AM worden opgeschaald. 


Het hart van de oplossing die in drie jaar tijd in het IDAM-project (Industrialization and Digitalization of Additive Manufacturing) is gebouwd, is een centrale besturing, waarin digitaal alle data van de afzonderlijke onderdelen van de lijn samenkomen. De software genereert een digitale tweeling aan de hand van de uitgelezen data en kan daarmee op elk moment alle relevante productiedata bewaken. Ook de bewaking van het smeltbad is in dit concept geïntegreerd. Hiervoor hebben de projectpartners heel nieuwe concepten ontwikkeld, die automatisch de data genereren die nodig is voor serieproductie met additive manufacturing.

Compleet geautomatiseerde productielijn

Deze centrale aansturing van de hele lijn is wezenlijk omdat aan de hand van de gemeten data automatisch de kwaliteit wordt bewaakt. Sensordata uit de 3D metaalprinter worden vertaald naar informatie over de kwaliteit van het opbouwen van het werkstuk in de machine. Ook alle nabewerkingstappen zijn gekoppeld. Hiervoor zijn volautomatische modules ontwikkeld, zoals deze nu in de BMW fabriek staan op de Additive Manufacturing Campus in Oberschleissheim. Hier print BMW met DP600, een hoogsterkte staal van GLN PM, op een EOS M300-4 systeem. Het transport tussen de verschillende stations in de productielijn gebeurt volledig autonoom. Een vergelijkbare productielijn staat in Bonn bij GKN, een toeleverancier aan de automobielindustrie.

Tot de partners van het consortium behoren naast BMW en GKN onder andere het Fraunhofer ILT, de spin of Aconity (ontwikkelaar en fabrikant van metaal AM-systemen) en de leerstoel voor metaalvorming en gieten van de Technische Universiteit München.

Back to top button