Applications

BMW’s Additive Manufacturing Campus stap naar gereedschaploos produceren

BMW heeft de € 15 miljoen kostende Additive Manufacturing Campus officieel geopend. Op deze campus brengt de autofabrikant de productie van zowel prototypes als serie-onderdelen met additive manufacturing onder één dak samen. De opening van de campus is een stap in de richting van gereedschaploos produceren, zegt Milan Nedeljković, in de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de productie.


BWM kiest duidelijk voor de strategie om 3D printen integraal onderdeel te maken van de productietechnologie om auto’s te bouwen. Zo wil men onder andere nieuwe automatiseringssystemen ontwikkelen om daarmee 3D printen te industrialiseren. Daarmee wil BMW de productie van onderdelen stroomlijnen en de ontwikkeling versnellen.

3D printen prototypes en serieproductie onder één dak

50 3D printers op de campus

“Additive manufacturing is al een integraal onderdeel van ons wereldwijd productiesysteem en is verankerd in onze digitaliseringstrategie”, aldus Milan Nedeljković. Hij bestempelt 3D printen als een oplossing om in de toekomst doorlooptijden in de productie te verkorten en het potentieel van gereedschaploos produceren optimaal te benutten. Afgelopen jaar 3D printte BMW ongeveer 300.000 onderdelen. Op de campus staan momenteel 50 industriële 3D printers voor zowel metaal als kunststof. Er werken 80 mensen. Daarnaast heeft BMW nog eens 50 3D printers op de verschillende productielocaties in de wereld staan.

BMW investeert in nieuwe technologiebedrijven

BMW Ventures, het investeringsfonds van de automobielgroep, is bovendien actief in meerdere fabrikanten van AM-systemen, zoals Carbon en Desktop Metal, en het heeft geïnvesteerd in het Amerikaanse Xometry, een online platform voor on demand productie. De meest recente investering is in de Duitse startup Elise. Dat ontwikkelt algoritmes voor componenten automatisch te optimaliseren op basis van het DNA van het product, waarin niet alleen de technische eisen maar ook aspecten als kostprijs is vastgelegd.

Volgende week kun je hier een uitgebreider artikel lezen over hoe BMW bezig is additive manufacturing te integreren in de automotive supply chain.

Back to top button