Applications

7 kilogram 3D geprinte metalen onderdelen in Orlen F1 bolide

150 metalen onderdelen 3D geprint op MetalFab1

In de nieuwe C42 F1 wagen van Alfa Romeo F1 team Orlen zijn meer dan 7 kilogram aan 3D geprinte metalen onderdelen verwerkt. Dat is ongeveer 1 procent van het totale gewicht van de wagen. Het aantal geprinte onderdelen is dit jaar iets afgenomen, maar er zitten wel méér kritische onderdelen bij.


De onderdelen voor de nieuwe F1 racewagen zijn geproduceerd door Sauber Engineering in Zwitserland, waar vier AM-systemen van Additive Industries staan. Dit jaar heeft de FIA de teams opgelegd om de auto’s zwaarder te maken. Het minimale gewicht is nu 795 kilogram, inclusief de coureur maar zonder het gewicht van de benzine. Dit is 20 kilogram meer dan vorig seizoen. Volgens diverse F1 websites is de C42 de enige F1 wagen die dit gewicht haalt, de rest is zwaarder.

Een voorbeeld van een 3D geprint metalen onderdeel dat Sauber in een vorig F1 seizoen heeft geprint voor de Orlen F1 wagen

150 metalen onderdelen in model 2022

Vanwege de nieuwe regels heeft de C42 heeft minder 3D geprinte onderdelen om de aerodynamica te verbeteren. Daar staat wel tegenover dat het aantal kritische applicaties is toegenomen. In totaal zijn 150 onderdelen van de racewagen op de MetalFab 1 geproduceerd. De 150 metalen onderdelen zijn samen goed voor ongeveer 7 kilogram. Het gebruik van Scalmalloy is fors toegenomen. Christoph Hansen, Head of Technical Development bij Sauber Engineering, zei verleden jaar in een presentatie bij AM Solutions dat er ondertussen ook crash relevante onderdelen voor de racewagens worden geprint. Ongeveer 20 tot 30 procent van de totale AM-productie bij het Zwitserse bedrijf zijn metalen componenten.

Back to top button